+31 6 14227133 [email protected]

Starten met krachttraining is leuk, maar best lastig. Op het web staat namelijk een boel informatie waar je niks aan hebt. Wanneer je net begint met krachttraining, kom je voor verschillende valkuilen te staan. Om te voorkomen dat je daarin trapt, geef ik je vandaag 7 tips die je gaan helpen. Bovendien gaan deze tips je helpen om de motivatie in het trainen vast te houden!

Tip 1: stel een doel

Ga na wat jouw beweegreden is om naar de sportschool te gaan. Wil je wat meer zelfvertrouwen opbouwen? Of wil je serieus breed worden? Ga je voor hypertrofie of droogtrainen? Ik raad je aan om je doel op te schrijven. Zo maak je het inzichtelijk voor jezelf. Hang het ergens op waar je het ook dagelijks ziet.

Tip 2: techniek eerst

Als geen ander weet ik dat een goede techniek essentieel is. Trap dus niet in de beginnersfout door met te zware gewichten te trainen. Te zwaar trainen leidt er sneller toe dat je ineffectief traint. Bovendien heb je meer kans op vervelende blessures, waardoor je niet meer kunt trainen. Zorg dus dat je de oefening correct aanleert met lichtere gewichten. Je kunt dan geleidelijk het gewicht wat opvoeren. Mijn advies: voer eerst de herhalingen op en daarna pas het gewicht.

Tip 3: drink genoeg water

Water is erg belangrijk om verschillende redenen. Ons lichaam bestaat voor een ruime 70% uit water. Het vervult een belangrijke rol bij het opnemen van voedingsstoffen en bij het transport van de voeding- en afvalstoffen. Ook heeft het een belangrijke functie bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Wist je trouwens al dat je de kans op spierpijn verkleint door water te drinken? Door genoeg water te drinken (elke dag 2 liter) functioneren je hersenen beter en de stofwisseling wordt op een positieve manier gestimuleerd.

Tip 4: eet genoeg

Hiermee bedoel ik dat je beginnersfouten niet maakt. Bij iemand die wilt afvallen is dat bijvoorbeeld om te weinig te eten. Te weinig eten leidt in dat geval tot de afbraak van spier. Een goed herstel kan dan niet plaatsvinden, omdat het lichaam niet genoeg bouwstoffen binnenkrijgt. Bij iemand die in spiermassa wilt aankomen is de fout juist om te veel te eten. Hierdoor kom je juist aan. Onthoud dat meer eten niet automatisch zorgt voor meer spiermassa.

Tip 5: gebruik een schema

Een schema is een leidraad. Het helpt je om de oefeningen nauwkeurig af te werken. En ook om de oefeningen die minder leuk zijn, toch te doen. Ook weet je met een schema beter wat je allemaal hebt gedaan. Het is makkelijker te evalueren. Misschien ging de vorige training wel beter dan de training van vandaag. Hoe kwam dat? Bovendien kun je de training makkelijker aanpassen of intensiveren. Met mijn online coaching krijg je alles aangeleverd wat jou gaat helpen bij het bereiken van je doel!

Tip 6: niet alleen buikspieroefeningen

Je wilt graag een sixpack en voert veel buikspieroefeningen uit. Don’t do that! Om je buikspieren zichtbaar te krijgen, is het vooral zaak dat je het vetpercentage gaat verlagen. Pas met andere woorden de energiebehoefte aan. Verbrand meer calorieën dan dat je binnenkrijgt. Door een gratis beweegcheck aan te vragen, kun je erachter komen welke energiebehoefte voor jou geldt. Het uitvoeren van compound (ofwel samengestelde) oefeningen gaat je zeker helpen!

Tip 7: voldoende rust

Je bent net begonnen, erg enthousiast en gaat daarom steeds vaker naar de sportschool. Waarom? Omdat je denkt dat het beter is. Het gevaar is dat je lichaam te weinig rust krijgt. Je zorgt daarentegen voor overbelasting. Zorg dat je na elke training minimaal 1 dag rust hebt. Je zult dan ook merken dat je behoefte om te sporten dan groter is. Er is dan veel minder sprake van een ‘’verplichting’’. Bovendien stimuleer je de supercompensatie daar flink mee!

Effectief leren trainen

Beter trainen is effectiever trainen. Niet alleen gaat het om een correcte trainingstechniek, een goede ademhalingstechniek is net zo belangrijk. Bij TrainBeter help ik mensen om op een verantwoorde manier persoonlijke doelen te halen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen en wil je het wel zo goed mogelijk aanpakken? Meld je vandaag nog aan voor de try-out actie. In 10 sessies tegen gereduceerd tarief (+ 1 sessie gratis) ga ik jou op weg helpen!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]