+31 6 14227133 [email protected]

Het stellen van doelen is voor veel mensen lastig. Toch gaat het je enorm helpen om beter resultaat te halen. Regelmatig nadenken over je doel zal er sneller toe leiden dat je ook daadwerkelijk aan dat doel gaat werken en voor supercompensatie kunt zorgen. Ga dus na wat je echt met het trainen wilt bereiken. Ik vertel je vandaag meer over het stellen van doelen. Hoe ziet een goede doelstelling eruit? Welke soorten doelen zijn er? Dat en meer dus lees gezellig mee! ?

Resultaat en prestatie

Een doel kan gericht zijn op resultaat. In dat geval is het een resultaatdoel. Zo kan Mark bijvoorbeeld het doel hebben om vollere benen te hebben dan zijn vrienden. Het gaat in dit geval dus om een vergelijking in resultaat met de vriendengroep. Hoewel dit doel niet mijn voorkeur zou hebben, is het toch een doel wat gericht is op resultaat. Er zijn ook prestatiedoelen. Het doel is dan gericht op de eigen prestatie. Misschien is het doel om elke week minimaal 3 keer te trainen. Er wordt bij prestatiedoelen dus niet gekeken naar de omgeving.

Prestatiedoelen werken beter

De praktijk wijst uit dat veel mensen geneigd zijn om resultaatdoelen op te stellen. En dit terwijl prestatiedoelen eigenlijk een stuk beter werken. Niet alleen omdat deze doelen gericht zijn op jou en op jou alleen, maar ook omdat het resultaat dan onder controle staat van je eigen kunnen. Bij resultaatdoelen zijn mensen nog te vaak gericht op anderen. Staar jezelf niet blind op die maat van je die 80 kilogram kan bankdrukken. Begin met een eenvoudige doelstelling wanneer je aan een training begint. Een voorbeeld: vandaag wil ik mijn oefeningen in een lager tempo uitvoeren.

Tijd of periode

Doelstellingen zijn in te delen naar tijd of periode. Je kunt zo tot meerdere termijnen komen waarbinnen je bepaalde doelen probeert te halen. Zo start je met een onmiddellijk doel voor de eerstvolgende training. Voorbeeld: vandaag wil ik gedurende 12 minuten op 9 km/u kunnen lopen op de loopband.

Korte en lange termijn

Stel ook een korte termijn doel op. De termijn is een week tot een maand. Voorbeeld: gedurende deze periode ga ik minimaal 1 keer per week bij Bob trainen. Je houdt hierbij het lange termijn doel voor ogen. De termijn daarvoor is drie maanden tot een halfjaar. Voorbeeld: 8 kilogram afvallen. Het droomdoel waarvoor je een aantal jaren hebt, is bijvoorbeeld een sixpack. Ik help je graag om belasting en belastbaarheid op elkaar af te stemmen.

4 essentiële vragen

Doelen stellen betekent dat je dingen selecteert die je wilt bereiken. Situaties of momenten worden dan nagestreefd. Zoals gezegd is het stellen van doelen helemaal niet zo makkelijk. Om er inzicht in te krijgen, is het goed om het antwoord te geven op mijn volgende viertal vragen: Wat wil je bereiken? Wat doe je er op dit moment al voor om dat doel te bereiken? Wat zou je nog meer kunnen doen om dat doel te bereiken? En de laatste vraag mag zeker niet ontbreken: Wat zou je nog meer willen doen om dat doel te bereiken? De intrinsieke motivatie voor iets is namelijk essentieel.

Intrinsieke motivatie

Wanneer je iets écht wilt, komt dat van binnenuit. Het stellen van een doel heeft in dat geval veel meer effect dan wanneer anderen je bepaalde doelen opdragen. Het komt nog te vaak voor dat mensen weten wat ze zelf zouden kunnen doen, maar het willen ontbreekt voor echte verandering. Merk je dat je zelf (net als heel veel andere mensen) een stok achter de deur nodig hebt? In dat geval is Personal training of Small Group training iets voor jou!

SMART doel

Ga ook zeker na of je doel wel juist is. Met andere woorden, is je doel SMART? Een doel met specifiek zijn, een doel moet meetbaar zijn, een doel moet acceptabel zijn, een doel moet realistisch zijn en is je doel tijdgebonden? Laat ik een voorbeeld geven van een SMART doelstelling: gedurende het aankomende halfjaar ga ik 2 keer per week onder persoonlijke begeleiding bij Bob trainen om ervoor te zorgen dat mijn rugklachten helemaal weg zijn.

Beter trainen

Beter trainen gaat niet alleen over het aanleren van de juiste uitvoering van de oefeningen. Het gaat er ook over dat je leert om doelen te stellen. Je weet nu waarom het stellen van een doel zo belangrijk is. Middels personal training, small group training en online coaching help ik mensen bij het bereiken van hun doelen. Van tevoren ga ik altijd in overleg na wat een realistisch doel is en maak ik mijn cliënten bewust van het gestelde doel. En dat doe ik op een laagdrempelige manier. Interesse in persoonlijke begeleiding? Meld je vandaag nog aan voor de try-out actie!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]