+31 6 14227133 [email protected]

Iedereen heeft wel eens spierpijn gehad. Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms is een infectie de oorzaak van spierpijn, maar meestal is de oorzaak (over) belasting van de spieren. Het kan optreden wanneer je de spieren zwaarder of anders belast dan ze gewend zijn.

 

spierpijn

WELKE SOORTEN SPIERPIJN ZIJN ER?

Soms kun je tijdens het sporten al spierpijn krijgen. Dit wordt ook wel ”vroege spierpijn” genoemd. Het gevoel dat je ervaart in de spieren, is branderig. Dit branderige gevoel wordt veroorzaakt door melkzuur, wat vrijkomt wanneer glucose (natuurlijke suiker) op anaerobe (zonder zuurstof) wijze verbrand. Het melkzuur hoopt zich op in de spier, waardoor deze verzuurt. De zenuwuiteinden of sensoren in de spier raken dan geprikkeld, wat een branderig gevoel als gevolg heeft. Vroege spierpijn komt vooral voor bij intensieve inspanningen.

Spierpijn die na 24-48 uur nog steeds voelbaar is, noemen ze ook wel ”verlate spierpijn”. Deze wordt veroorzaakt door kleine (micro) scheurtjes in de spiervezels. De scheurtjes worden veroorzaakt door de belasting die groter is geweest, dan de spiervezels aankunnen. Spieren doen dan pijn, voelen slap en stijf aan. Bewegingen waarbij de spier in lengte toeneemt (excentrisch trainen) kan deze vorm van spierpijn veroorzaken.

WAT GEBEURT ER IN JE LICHAAM?

Deze vorm van spierpijn hoeft niet slecht te zijn. Na een training of inspanning gaat het lichaam de beschadigde spiervezels herstellen. En daarnaast, bereid het lichaam zich voor op dergelijke zware inspanningen. Dit wordt ook wel supercompensatie genoemd. Dit aangezien het lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau, waardoor het sterker wordt.

EEN SCHEURTJE IS NOG GEEN SPIERSCHEURING!

Bij spierpijn is er nog geen sprake van spierscheuring. Hiervan is wel sprake als er gehele of gedeeltelijke scheuring van de spier is. Spiervezels zijn dan doorgescheurd. Er zijn er 3 te onderscheiden:

  • Spierverrekking: minder dan 10% van de spiervezels is gescheurd. Er is nauwelijks een defect te voelen in de spier en de spier wordt pijnlijk en stijf.
  • Zweepslag: meer dan 10% van de spiervezels is gescheurd. In tegenstelling tot spierverrekking, voel je hier wel degelijk een defect in de spier. Je voelt meestal een holte of er is sprake van een extreme zwelling.
  • Spierscheurring: 100% van de spiervezels is hierbij gescheurd. Er is geen contact meer tussen beide spieruiteinden. Dit is natuurlijk goed voelbaar en een normale spierfunctie is dan uitgesloten.

WAT KAN IK DOEN TEGEN SPIERPIJN?

Naast een goede warming-up en cooling-down is het belangrijk om veel water te drinken. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit de spieren, goed worden afgevoerd. Ook kan kersensap of cranberry sap helpen, vanwege de vele anti-oxidanten. En vooral blijven bewegen, echter op een lagere intensiteit. Een stukje fietsen of een eindje lopen kan enorm helpen. Het is belangrijk dat je lichaam opwarmt, zodat de spieren ontspannen en de pijn vermindert.

 

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]