+31 6 14227133 [email protected]

Lichaamstype: welke zijn er + welke overheerst bij jou?

De ene persoon heeft een ander genetisch potentieel dan de andere persoon. Denk bijvoorbeeld aan de hormonale werking, de schouderpartij of de tailleomvang. Of een andere spiervezelsamenstelling. Zo heeft elk mens van nature een bepaald lichaamstype. Hoewel elk type specifieke kenmerken heeft, is het onmogelijk om puur en alleen op basis van het lichaamstype uitspraken te doen. Ik heb het dan bijvoorbeeld over een uitspraak zoals ‘’mijn lichaam is gezien het lichaamstype niet gemaakt om spiermassa op te bouwen’’.

Drie types

Iedereen kan spiermassa opbouwen. Jij dus ook. Wat weliswaar belangrijk is om het te bewerkstelligen, is effectieve krachttraining gecombineerd met gezonde en eiwitrijke voeding. Terugkomend op het lichaamstype, op basis van een aantal factoren zijn er drie te onderscheiden. Het gaat om de factoren gewicht, lengte, vetmassa, spiermassa, botstructuur, kracht en stofwisseling. De drie types zijn dan: de endomorf, de mesomorf en de ectomorf. Nu zegt dit je hoogstwaarschijnlijk nog niet zo veel. Daarom leg ik je er in dit artikel wat meer over uit.

 

Inschrijven online coaching

” Sporten is een stuk leuker zo, en goed vol te houden ” – Isabelle Antonissen (Google review)

Inschrijven

Endomorf

Een endomorf wordt gekenmerkt door een zacht en rond lichaam. Dit body type wordt ook wel pyknisch genoemd. Een endomorf heeft over het algemeen een vollere bouw en een ruimer postuur. Mede daardoor is dit lichaamstype erg sterk. Het vet is verspreid over het lichaam. Er is een brede botstructuur en een trage stofwisseling. De eetlust is over het algemeen groot en bij vrouwen is er veelal een peervormige bouw, ofwel smalle schouders en brede heupen.  

Kenmerken en adviezen

Het verliezen van overtollig gewicht (vetmassa kwijtraken) gaat bij de endomorf vaak wat lastiger. Let wel: spiermassa aanzetten gaat daarentegen vrij snel. Droogtrainen gaat echter wel wat moeilijker. Op basis van dit lichaamstype zijn de volgende adviezen aan te raden: regelmatig cardio training doen en dat geleidelijk opvoeren, middels krachttraining spieren sterker maken en zorgen voor een hogere verbranding, goed ontbijten en veel water drinken, veel lichaamsbeweging en een beperkte vetinname.

Mesomorf

En dan kom ik aan bij de mesomorf. De mesomorf kenmerkt zich door goed ontwikkelde spieren. Ofwel, het atletische of pezige lichaamstype. Eigenlijk ligt de mesomorf tussen de endomorf en de ectomorf in. Bij de mesomorf gaat het verliezen van vetmassa makkelijker dan bij de endomorf. De opbouw van spiermassa is snel. Er is bij dit type veelal geen sprake van overgewicht of ondergewicht. Wat betreft bodybuilding heeft de mesomorf genetisch gezien het grootste potentieel.

Kenmerken en adviezen

Fysiek heeft een mesomorf het krachtigste lichaam. Het lichaam bij dit type is veelal als volgt te herkennen: een gespierde bouw, weinig lichaamsvet, volle borst, lange romp, dichte botstructuur, brede schouders en een smalle taille. In dit geval kan er over het algemeen een gevarieerd dieet worden gebruikt. Spiermassa en droogtrainen kan middels het trainen gestimuleerd worden. Wat betreft voeding raad ik het volgende aan: 60% koolhydraten, 20% vetten en 20% eiwitten. De kilo’s vliegen er minder snel aan dan bij de endomorf. Weliswaar sneller dan bij de ectomorf.

Ectomorf

Een ectomorf kenmerkt zich met name door het gebrek aan vet- en spierweefsel. Dit lichaamstype staat bekend als het fijne, dunne of leptosome type. De ledematen en spiervezels zijn veelal lang. En de botstructuur is smal. Op gewicht blijven is vaak wat lastiger voor de ectomorf. Evenals het opbouwen van spiermassa, het bereiken en onderhouden van spiergroei. Dit gaat een stuk langzamer. Lees: niet onmogelijk! Iedereen kan spiermassa opbouwen.

Kenmerken en adviezen

Op het uiterlijk heeft de ectomorf een magere, lange bouw. De spieren zijn minder sterk ontwikkeld dan bij de andere twee body types. De botstructuur is dun en er is sprake van een laag vetpercentage. De borst is veelal plat en de stofwisseling is snel. Een lange afstandsloper of andere duursporter heeft vaak deze bouw. Krachttraining vormt een belangrijke basis. Wat betreft voeding is de hoeveelheid koolhydraten raadzaam op 50%. De vetten op 20% en eiwitten op 30%. Dit lichaamstype mag veel calorieën binnenkrijgen. Uiteraard heb ik het dan over goede vetten en eiwitten.     

Niet één type

Natuurlijk heb je met het bovenstaande geen vrijbrief om te zeggen dat je één lichaamstype hebt. Elk lichaam is namelijk verschillend opgebouwd. Er is nu eenmaal sprake van een andere bouw en fysiologie. Er is over het algemeen een mengsel van de genoemde drie lichaamstypes. Zo heeft iemand bepaalde kenmerken van een bepaald type lichaam, terwijl een ander type overheerst. Net zoals de adviezen op het gebied van training en voeding prima overeen kunnen komen. Wanneer je structureel ongezond eet, verkeerd of niet traint, zorgt dat gegarandeerd voor problemen.  

Effectief leren trainen

Helaas trainen veel mensen op een verkeerde manier, met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van vervelende blessures of houdingsafwijkingen. TrainBeter is hét platform waar mensen beter (effectief en blessurevrij) leren trainen. De nadruk ligt op de juiste houding en ademhaling. Gecombineerd met haalbare voedingsadviezen kan elk doel behaald worden. Denk aan: gewichtsverlies, spiermassa opbouwen, droogtrainen, de hardloop prestatie verbeteren, knie- en rugklachten verhelpen en lekkerder in het vel zitten. Het kan allemaal wanneer je het goed aanpakt.

Start jouw try-out!

Welke lichaamstype overheerst bij jou? Ik zou het tof vinden als je hieronder een reactie achterlaat. Ik ben benieuwd! ? Wel al nieuwsgierig hoe je met jouw overheersende lichaamstype het beste rendement haalt uit het trainen? Wat jij nodig hebt, is kennis en kunde. Een Personal trainer die je opleidt in plaats van traint. Het verschil ervaren? Vraag hieronder een gratis proefles aan of meld je direct aan voor de try-out. Tijdens de try-out krijg je inzicht in effectieve krachttraining en ga ik o.a. in op een goede houding en ademhaling.

 

” Ik heb veel meer energie, ik voel me zelfverzekerder en ik val af ” – Michelle Sonneveld (Google review)

Aanmelden try-out 

Vond je dit een interessant artikel of wil je aanmelden voor een van mijn programma’s?

Plaats dan hieronder je reactie en ik probeer dezelfde dag nog te reageren! ? 

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]