+31 6 14227133 [email protected]

Houding: wat zijn afwijkingen + hoe te verbeteren?

Wanneer je iemand ziet, zijn er al bepaalde conclusies te trekken over de houding van die persoon. Zo staat iemand voorovergebogen, met de kin naar beneden, met de voeten naar buiten et cetera. Zo kan de stand van de romp en het onderlichaam mij bijvoorbeeld al flink wat verklappen. In dit artikel vertel ik je o.a. meer over de specifieke anatomische houding, de stand van de wervelkolom, links/rechts verschillen, de bekkenstand en afwijkingen daarbij. Een betere houding zorgt niet alleen voor een sterker lichaam, het straalt ook meer zelfvertrouwen uit.

Genen en erfelijke aanleg

De houding wordt grotendeels bepaald door genen en erfelijke aanleg. En dat met de bijbehorende eigenschappen. Wat geeft problemen bij de lichaamshouding? Wat gebeurt er bij bepaalde afwijkingen? Zelf kan je veel doen om de houding te verbeteren. Dat vele zitten, appen en gamen draagt er niet aan bij. Op een effectieve manier trainen daarentegen wel! In mijn begeleiding leg ik extra de nadruk op een correcte houding en ademhaling. Dat betekent in veel gevallen dat trainen met lichtere gewichten vele malen effectiever is dan het trainen met zware gewichten.

 

” Trainer/Coach met veel kennis en oog op kwaliteit ” – Enzo Creatini (Facebook review)

Aanmelden try-out 

Disbalans

Wanneer er sprake is van een disbalans in je houding, kunnen er sneller klachten ontstaan. De stand van de schouderbladen en schouders zeggen daar bijvoorbeeld wat over. Zo behoort de schouder tot de kogelgewrichten. Het betekent dat een schouder in meerdere richtingen kan bewegen. Wanneer de spieren in de schoudergordel onvoldoende ontwikkeld zijn, kan dat leiden tot een verkeerde houding. Er zijn verschillende tips om te sporten met een blessure.

Symmetrie

Wanneer er veel verschillen zijn in kracht, stand en volume, dan heeft dat invloed op de bouw en gespierdheid. Het overgrote deel van de mensen belast de spieren op een eenzijdige manier. Net zoals het overgrote deel van de mensen dat naar de sportschool gaat, niet effectief traint. Dit zijn belangrijke redenen waarom de verschillen tussen rechts en links alsmaar groter worden. Het is dus belangrijk om symmetrie in de gaten te houden. En dat niet alleen, maar er ook wat tegen te doen.

Losse PT aanvragen

Train bijvoorbeeld eerst de zwakke kant. Zo kan je de spieren toch een vergelijkbare belasting geven. Wil je graag eens dat iemand meekijkt naar de uitvoering van je oefeningen? Vraag in dat geval een losse Personal training les aan. Ik laat je dan zien hoe je het beste kunt trainen voor daadwerkelijke spierversteviging evenals een betere houding. Bovendien kun je mij alle vragen stellen die je hebt over training en voeding.  

Scheve bekkenstand

Een vorm van asymmetrie is bijvoorbeeld een scheefstand van het bekken. Een scheve bekkenstand kan ontstaan na een val of trauma. Maar het kan ook aangeboren zijn. Het mag duidelijk zijn dat je er zelf niet voor hebt gekozen. Wanneer er sprake is van deze vorm van asymmetrie vangen de rug en benen veelal de klappen op. Niet geheel onlogisch, want je lichaam wil gaan compenseren. Er kunnen dan weliswaar vervelende rugklachten ontstaan en daardoor ben je alsnog niet van de problemen af.   

Lordose en kyfose

Een wervelkolom heeft een aantal krommingen. Zo kan het een optimale bescherming en steun geven. Bovendien maakt dat een flinke mate van beweeglijkheid mogelijk. In sommige gevallen is er sprake van een afwijking. Denk bijvoorbeeld aan een overdreven kyfose of lordose. Een kyfose is een kromming naar achter. En een lordose is juist een kromming naar voren. Op zicht vallen dergelijke afwijkingen behoorlijk op.

Bekken gekanteld

Wanneer de bekken bijvoorbeeld naar voren gekanteld zijn, is de hoek tussen het bekken en het bovenbeen kleiner aan de voorkant. Daardoor staat de heup gebogen en ontstaat er een bolling in de onderrug naar voren. De voorwaartse bocht in de onderrug is dan juist groter. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het een nu eenmaal invloed heeft op het ander. Door te werken aan een goede houding zal je ook merken wat voor positieve effecten dat heeft op je lichaam. Je moet alleen wel weten hoe. Geen zorgen, daar help ik je graag bij.

 

Inschrijven online coaching

” Goede training en begeleiding gekregen van Bob. Ook de schema’s die hij samenstelt aan de hand van mijn behoefte en ervaring zijn top ” – Marco Wiers (Google review)

Inschrijven

Wervelkolom

De wervelkolom loopt van nature loodrecht naar beneden. Let wel: vanaf bovenaf gezien. Er is dus geen zijwaartse kromming. In de wervelkolom zijn er een aantal normale bochten. Allereerst een bolling naar voren in de nek (ook wel cervicaal genoemd). Daarnaast een bolling naar achter in de bovenrug (ook wel thoracaal genoemd). En dan is er nog een bolling in de onderrug naar voren (ook wel lumbaal genoemd). Op het zicht ziet de juiste houding er dan als volgt uit: lichte buiging van de nek naar achter, lichte buiging van de bovenrug naar voren en een lichte buiging van de onderrug naar achter.

Scoliose

Is er een verstoring in de vorm van de wervelkolom? Dat leidt in veel gevallen tot een afwijkende houding. En dat kan weer leiden tot o.a. rugklachten. Wanneer er een zijwaartse kromming is, wordt dat een scoliose genoemd. De oorzaak heeft vaak te maken met een beenlengte verschil. Het bekken komt namelijk scheef te staan wanneer het linkerbeen korter is dan het rechterbeen. Of andersom uiteraard. Dit voorbeeld gebruikend, komt het bekken aan de linkerzijde lager te staan. Daardoor wijkt de wervelkolom af naar links. Let op want hierna blijf ik dit voorbeeld gebruiken.

Verschil compenseren

Het lichaam wil met het bovenstaande een verschil compenseren. Om die reden worden de schouderbladen naar rechts getrokken. Er ontstaat dan een S-bocht. Bij een scoliose staat de wervelkolom dus om haar as. Een verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt dan op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben.

TrainBeter try-out

Met afwijkingen kun je prima leven en zwakke schakels kunnen goed getraind worden. Toch is het verstandig om te werken aan de houding. Wil je zelf werken aan een betere houding met alle positieve gevolgen van dien? Meer kracht opbouwen en een blessurevrij lichaam? In dat geval is de trainbeter try-out de ideale manier om inzicht te krijgen in je eigen houding. Tijdens de persoonlijke sessies leg ik uit met welke houding je op een correcte wijze kunt trainen. Ik laat je zien hoe je daadwerkelijk leert luisteren naar je lichaam.

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]