+31 6 14227133 [email protected]

Krachttraining en spiermassa: 8 veelvoorkomende fabels

Krachttraining is populair. Toch schuilen er nog best wat (voor)oordelen over krachttraining. Er gaan veel fabels rond als het om krachttraining gaat. Zo denken sommige mensen dat het alleen bedoeld is voor mensen die snel breed willen worden. Er wordt helaas veel onzin verteld en dat remt nog steeds een groep mensen af om ermee te starten. Ik geef 8 veelvoorkomende fabels over krachttraining en spiermassa. Het zijn beweringen die met regelmaat voorbij komen, maar onterecht zijn.

Groeien is zwaarder trainen

Om voor spiergroei te zorgen zou je zo zwaar mogelijk moeten trainen. Met zwaar trainen bedoel ik in dit geval met maximale gewichten. Met andere woorden, het zwaarste gewicht wat je 1 herhaling kunt pakken. Bouwt je lichaam meer spiermassa op wanneer je zo zwaar mogelijk traint? Nee. Er zijn wel bepaalde richtlijnen die je gaan helpen om bepaalde aanpassingen van je lichaam extra te stimuleren. Toch is elk lichaam anders en reageert het dus ook anders.

Andere factoren

Factoren die ook een belangrijke rol spelen zijn o.a. het lichaamstype, erfelijke aanleg en voeding. Ik ken genoeg mensen die spiermassa opbouwen op een lagere intensiteit (van bijvoorbeeld 70%). In mijn trainingen geef ik bovendien de voorkeur aan deze vorm van trainen. Waarom? Door het trainen met zware gewichten is de techniek gewoonweg minder en is er bovendien meer kans op blessures. Maar Bob, bouwen jouw cliënten dan wel spiermassa op? Nou en of! Bekijk eens enkele transformaties.

Meer spiermassa is meer herhalingen

Net zoals het gewicht niet bepaald of je spiermassa opbouwt, doet het aantal herhalingen dat ook niet. Je hoeft dus zeker niet meer dan 15 herhalingen te doen wanneer je spiermassa wilt ontwikkelen. Het is namelijk ook prima mogelijk met 10 herhalingen. Waar het om gaat is het toedienen van een goede trainingsprikkel. Het betekent dus dat belasting en belastbaarheid in balans zijn. Een zwaardere prikkel kan je wel degelijk helpen om te groeien. Iets wat dit ook stimuleert is het afwisselen in trainingsmethodes.

Lokaal vet verbranden

Lokaal vet verbranden? Goed verzonnen, het kan alleen niet. Net zoals je een aap niet kunt veranderen in een olifant is vet niet om te zetten in spier. Bij het herstel na de training vindt de spieropbouw plaats. Hiervoor gebruikt je lichaam bepaalde aminozuren. Wil je echt spiermassa opbouwen? Een voeding die rijk is aan eiwitten raad ik je zeker aan. Krachttraining is essentieel. Let wel: het gaat dan om effectieve en bewuste krachttraining. Ik laat je graag zien wat dat is!

Proteïne shakes noodzakelijk

Je hebt echt niet per se proteïne shakes nodig om spieren op te bouwen. Vraag jezelf alleen wel af of je met je vaste voeding voldoende eiwitten binnenkrijgt. Als krachtsporter betekent dat 1,5 tot 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Je lichaam wordt met eiwitrijke voeding voorzien van belangrijke bouwstoffen die nodig zijn. Een cliënt van me (Patrick) werkt onregelmatig en krijgt niet altijd voldoende eiwitten binnen met zijn vaste voeding. Daarom geef ik hem na de training een proteïne shake om op die manier toch wat extra aminozuren binnen te krijgen.

Krachttraining alleen in sportschool

Voor krachttraining ben je zeker niet afhankelijk van een sportschool. Je kunt prima thuis trainen met losse gewichten. Bovendien kan je ook trainen met je eigen lichaamsgewicht. Zou je wel graag een houvast willen om thuis te trainen? Mijn 12 weken online coaching programma is dan op jouw lijf geschreven! We hebben telefonisch contant, via app of e-mail. Zo heb je toch de stok achter de deur die je nodig hebt.

 

Inschrijven online coaching

 Inschrijven online coaching

Geen spierpijn is geen effect

Schade aan de spier zorgt uiteindelijk voor spiergroei. Let wel: ik heb het hier over een goede vorm van schade aan de spier. Spierpijn is geen must. De pijnreceptoren zijn bij de ene persoon nu eenmaal gevoeliger dan bij de ander. Naarmate je langer traint, wordt de spierpijn minder. Trainen is belangrijk, maar goed herstellen is niet minder belangrijk. Heb je weinig of geen spierpijn na het trainen? Geen zorgen. In het slechtste geval kan je sneller weer gaan trainen! ?

Krachttraining maakt je stijf

Krachttraining kan op meerdere manieren. Het trainen van je spieren kan door ze o.a. korter en langer te maken. De meest voorkomende is dat een spier korter wordt. En dat wordt nog te vaak vergeleken met het stijf maken van de spier. Laat ik je dit zeggen, je wordt niet stijf door krachttraining, maar door niets te doen. Voor een goede flexibiliteit is het belangrijk om voldoende te variëren. En juist dat laatste komt uitgebreid aan bod in bijvoorbeeld Personal training.

Meer spiermassa is langer trainen

Met TrainBeter leg ik een duidelijke nadruk op de kwaliteit van trainen. Ik leer je hoe je met minder training veel meer resultaat haalt. Bovendien kan je echt verder bouwen op dat resultaat. Iemand die langer traint, zal langer moeten herstellen van de training. Een lange training kan juist voor de afbraak van spier zorgen. Ik zeg zelf altijd ‘’beter 3 keer per week 30 min matig/intensieve doch effectieve krachttraining, dan 2 keer per week 1,5 uur intensieve doch minder effectieve krachttraining’’. Met de try-out actie zal je het verschil zelf ervaren.

 

Aanmelden try-out  

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]