+31 6 14227133 [email protected]

Krijg jij te veel suiker binnen? Ontdek 6 herkenningssignalen!

Het gevoel dat je super gezond bezig bent, terwijl er toch nog iets mis gaat? Fouten in training en voeding komen onbewust vaak voor. Je doet vast een heleboel dingen goed, alleen het kan zijn dat je bijvoorbeeld nog te veel suiker binnenkrijgt. De gemiddelde Nederlander krijgt jaarlijks meerdere kilo’s suiker binnen. Krijg jij zelf te veel suiker binnen? Ontdek het met de belangrijkste signalen waaraan je een te hoge suikerconsumptie kunt herkennen. Na het lezen van dit artikel heb je daar een beter inzicht in.

Hoeveel suiker maximaal?

De eerste vraag die belangrijk is: wat is het maximum aan suiker dat iemand dagelijks mag binnenkrijgen? Bij een volwassen persoon is dat een hoeveelheid van 50 gram. Het gaat hierbij niet alleen om tafelsuiker, maar ook over snelle suikers die o.a. in vruchtensappen zitten. De suiker heeft bij beide namelijk hetzelfde effect op je lichaam. Met een glas frisdrank en een koekje erbij opgeteld, zit iemand al snel boven het dagelijkse maximum aan suiker.

Herkenningssignalen

Ik ga ervan uit dat je niet precies bijhoudt wat je allemaal eet en drinkt. Je hebt vaste andere prioriteiten. Eerlijk is eerlijk, het kost ook behoorlijk wat tijd en energie. Daarentegen kan het mensen soms helpen om zich bewuster te worden van hun eigen voedingspatroon. En nog belangrijker, het voedingsgedrag. Hoe kun je zonder het bijhouden van je voeding er toch achter komen of je te veel suiker binnenkrijgt? De signalen hieronder helpen je dat te herkennen. Wanneer je er meerdere herkent, dan wordt het de hoogste tijd om je suikerconsumptie te minderen.

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

Flinke humeur schommelingen

Heb je last van wisselende humeur stemmingen? Wanneer je bloedsuikerspiegel flink op en neer gaat, leidt dat tot schommelingen in het humeur. Dat komt omdat je hersenen voor een groot deel afhankelijk is van de bloedsuikerspiegel. Op het ene moment heel vrolijk zijn, gevolgd door een moment waarop je heel erg chagrijnig bent. Een humeur dat veel omslaat, kan duiden op een te hoge suikerinname. De schommelingen veroorzaken vaak ook een verminderde concentratie en nachtrust.

Vaak trek in zoetigheid

Vaak zin in zoetigheid gedurende de (hele) dag? En dat begint vaak al vroeg in de ochtend? Suiker heeft een verslavende werking. Eet je er meer van, dan heb je er ook meer trek in. Herken je vrijwel continu een grote drang naar zoetigheid bij jezelf? De kans is dan heel groot dat je al te veel suiker binnenkrijgt. Start elke dag dus met een gezond ontbijt.

Droge of onzuivere huid

Last van een droge of onzuivere huid? Suikers kunnen de kans op ontstekingen vergroten, ook in je huid. Bij een te hoge suikerinname moet je lichaam grote hoeveelheden insuline aanmaken. Dat kan voor vochtonttrekking zorgen. Herken je dit bij jezelf? Het is dan de moeite waard om je suikerconsumptie te minderen. Eet je veel suiker om aan te komen in gewicht? Zorg dan nog altijd voor het gezond aankomen in gewicht

Veel dorst

Heb je vaak of vrijwel continu dorst gedurende de dag? Ook dat kan wijzen op een te hoge suikerinname. Na het doen van de hydratatietest blijkt dat veel mensen juist te weinig drinken. Zij herkennen bijvoorbeeld geen dorstprikkel. Bij een verhoogde suikerconsumptie wordt je mond en keel droger. Natuurlijk ga je drinken als je dorst hebt. Voorkom uiteraard dat je dranken pakt met veel suikers (vruchtensap en cola bijvoorbeeld). Pak daarentegen water of thee. Dat helpt ook beter tegen de dorst.  

After dinner dip

De energie die je lichaam krijgt door de suiker is van korte duur. Na een piek in het energieniveau volgt direct een dal. Dat verklaart ook het after dinner dipje ongeveer één uur na het eten. De maaltijden bestaan dan uit te veel snelle (geraffineerde) koolhydraten. Met tussendoortjes werkt dat precies zo. Ze geven je even een energie boost, maar veroorzaken even snel de dip waar je juist niet op zit te wachten. De weerstand in zijn geheel kan erdoor verlagen. De kans op verkoudheid en griep is dan ook groter.  

Toename in gewicht

Vanzelfsprekend kan een te hoge suikerinname voor een toename in je gewicht zorgen. Suikers leveren namelijk wel calorieën, maar daarentegen weinig verzadiging. Dat laatste zorgt er ook voor dat je sneller een te veel aan suikers neemt. Je kent vast wel dat moment dat je besluit een paar dropjes te eten en vervolgens de hele zak leeg gaat. Heb je dus de laatste jaren weinig verandert aan je eetpatroon? En toch ben je ‘’onverklaarbaar’’ aangekomen? Dat kan een toegenomen suikerconsumptie betekenen.

Langzame koolhydraten

Herken je een of meerdere van de bovengenoemde signalen? De kans is reëel dat er een suikeroverschot is. Wat moet je doen? Uhh, minder suiker nuttigen inderdaad. Is het zo dat je nu alle koolhydraten moet laten staan? Nee, geen zorgen. Waar je wel op moet letten is de vervanging van snelle door langzame (complexe) koolhydraten. Koolhydraten die je lichaam geleidelijk op kan nemen en kan verteren. 

Welke producten?

Denk bijvoorbeeld aan volkoren granen. Suikerrijke dranken en frisdranken vervang je voor water en thee. Ook neem je gezonde tussendoortjes of snacks die zorgen voor een verzadigend gevoel. Suiker zit ook in fruit en is bovendien zoet. Als diehard zoetekauw zou je dus vaker voor fruit moeten kiezen. Als laatste is het belangrijk dat je geen producten koopt waar veel toegevoegde suikers in zitten. 

Stok achter de deur nodig?

Met TrainBeter help ik mensen niet alleen met effectieve krachttraining, maar ook met voeding en mindset. Dat doe ik dagelijks. Ik werk graag samen met jou aan een gedragsverandering. Waarom? Daar heb jij het meeste aan op de lange termijn. En geleidelijk veranderingen aanbrengen kan pas wanneer er inzicht is in wat er op dat moment misgaat. Wil je graag iemand die je daarbij begeleid en ondersteunt? Meld je dan hieronder aan voor de try-out en ervaar het verschil.

 

Inschrijven try-out

Aanmelden 

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]