+31 6 14227133 [email protected]

Geen tijd of geen prioriteit?

We maken elke dag beslissingen. Natuurlijk is de ene beslissing lang niet zo belangrijk dan de ander. De trap of de fiets pakken, uitslapen of vroeg opstaan, 30 min of 1 uur trainen, het kan van alles zijn. Op het eerste oog lijken deze beslissingen niet zo belangrijk. Toch zijn ze dat juist wel. Het gaat namelijk over je leefstijl. In dit artikel vertel ik meer over prioriteit en tijd. Ook ga ik kort in op de sportmotieven. Er zijn namelijk persoon- en sportschool gebonden motieven.

Geen tijd als uitspraak

‘’Ik heb geen tijd’’ is een veelgebruikte uitspraak. Geen tijd hebben kan over van alles gaan. Bijvoorbeeld geen tijd om op te ruimen. Of geen tijd om voldoende water te drinken. Geen tijd wordt veel te vaak gebruikt wanneer er eigenlijk geen zin is. Met andere woorden, er wordt te weinig waarde aan gehecht. Het is een perfecte uitspraak om iets niet te hoeven doen. In vergelijking met geen zin hebben, lijk je er goed over nagedacht te hebben. Het lijkt zelfs echt waar te zijn. Zeker wanneer het op sporten aankomt, wordt geen tijd nog veel te vaak gebruikt als excuus om niet te trainen.

Drempel ervaren

Natuurlijk heb je veel andere dingen waar je tijd aan moet of wilt besteden. Verplichte en minder verplichte dingen. Met de drukte kan het zeker een uitdaging zijn om met verschillende tijdsbestedingen om te gaan. Het is dus niet onmogelijk. Mensen die geen tijd hebben om te sporten, ervaren hoogstwaarschijnlijk een drempel. En dan met name om die drempel te overwinnen. Misschien is de spierpijn wel de drempel om niet te sporten.  

Keuzes maken

We zijn allemaal druk. En dan wil je ook nog wat tijd voor jezelf. Logisch! Waar het alleen misgaat is dat we tijd verwarren met prioriteit. Het draait om het maken van keuzes. Zware werkdag gehad? Fysieke inspanning na geestelijke inspanning, kan je weer een flinke dosis energie geven. Het zorgt voor een voldaan gevoel. Endorfine vervult hier een belangrijke rol in. Het is een lichaamseigen stof en zorgt o.a. voor een goed gevoel. Ik wil je vragen eens kritisch naar jezelf te kijken. Waar geef jij prioriteit aan? Of beter gezegd, waar geef je (nog) geen prioriteit aan?

Vrije tijd

Door aan te geven dat er geen tijd is, wordt er bedoelt dat er geen ruimte is. Prioriteit is het rangschikken naar belangrijkheid. Het een krijgt de voorkeur boven het ander. Vrije tijd is tijd die je niet aan iets verplicht of noodzakelijk hoeft te besteden. Toch wordt het vaak geassocieerd met iets dat je doet omdat je dat graag wilt. Bijvoorbeeld shoppen, tv kijken, uitgaan of een hobby beoefenen. Eigenlijk is het dus een subjectieve ervaring.

Geen prioriteit

Geen tijd is dus geen terechte reden. Je bedoelt dat andere dingen de voorrang krijgen. Misschien heeft sporten niet je prioriteit. Ik ga er dan even vanuit dat je nog niet overtuigd bent van de voordelen van sporten. Of misschien heb je moeite om (opnieuw) te starten. Is het terecht dat sporten geen prioriteit heeft voor je? Nog te vaak denken mensen dat ze ineens hun leefstijl moeten omgooien. Dat is helemaal niet zo. Gedragsverandering gaat niet in een keer en gebeurt aan de hand van verschillende fases. Ik help je er graag bij!

 

Aanmelden try-out 

Sport motieven

Wat kan een reden zijn om wel te gaan sporten? Elk persoon heeft een ander motief. Wel helpt een goed motief om in actie te komen. Wil je misschien afvallen? Er zijn dan persoonsgebonden motieven om te sporten. Denk bijvoorbeeld aan: figuur verbetering, spieren ontwikkelen, zelfvertrouwen vergroten, conditie verbeteren, persoonlijke contacten en een gebrek aan beweging overdag compenseren. Andere factoren zijn sportschool gebonden. Denk bijvoorbeeld aan: flexibele sportmogelijkheden, goede sfeer, goede bereikbaarheid, leuke activiteiten en geschikte programma’s.

Jezelf motiveren

Heb je voldoende motieven gevonden om te sporten? Je kunt jezelf motiveren door iets aan de situatie te doen. Zoek dus situaties op waarin de motieven terugkomen. Ben je niet aan het sporten? Houd je motieven dan nog steeds in gedachten. Misschien heb je wel helemaal tot hier gelezen! ? Eigenlijk laat dat wel zien dat je iets met je gezondheid wilt doen.

Persoonlijke begeleiding

Wil je het sporten weer hoge prioriteit geven? En merk je dat je hier hulp bij nodig hebt? Ik help je graag om een goede start te maken. Wat je nodig hebt is kennis en kunde. Meer resultaat in minder tijd. Wanneer je vooruitgaat, motiveert dat enorm. Met de try-out is veel mogelijk. Ik laat je o.a. zien hoe je met een optimale techniek traint. Ook geef ik handige voedingstips en werk ik samen met jou aan een betere mindset. Het is de investering absoluut waard. Zet vandaag nog de eerste stap!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]