+31 6 14227133 [email protected]

Je hoeft vrouwen er niet voor wakker te maken (want dan heb je waarschijnlijk ruzie), maar ze lusten het over het algemeen erg graag.. ”chocola”. Wat veel mensen niet weten is, dat chocolade behoorlijk wat positieve effecten heeft op het lichaam. In de vorige blog heb je gelezen dat de blauwe bes rijk is aan anti-oxidanten en laat dat bij chocolade nu ook het geval zijn. Let wel; ik heb het over donkere (pure) chocola. Aan pure chocola is geen melkpoeder toegevoegd.

Ook zou chocola een ontstekingsremmende werking hebben en zijn er nog meer voordelen van het eten van chocola. Zo houdt het je hart gezond en helpt het o.a. bij het behoud van een gezond gewicht. Des te meer redenen om geregeld chocola te eten.

 

chocola

BLOEDDRUK VERLAGEND:

Dagelijks een paar stukjes pure chocola heeft een ontspannend effect op je bloedvaten en werkt bloeddruk verlagend. Dit komt door de aanwezige antioxidanten, welke verantwoordelijk zijn voor het vormen van stikstof monoxide. Stikstof monoxide zorgt ervoor dat je bloedvaten ontspannen en zo meer open staan. Door de sterke anti-oxidanten verbetert ook de stroming van je bloed.

VERLAAGD CHOLESTEROL:

De flavonoïden in chocola zorgen er voor dat het HDL cholesterol stijgt en het LDL cholesterol daalt. In de vorige blog heb je kunnen lezen dat HDL ”goed cholesterol” is en dat LDL ”slecht cholesterol” is. Ook zorgt het ervoor dat je bloedvaten iets verwijden en het verdunt je bloed. Op deze manier wordt voorkomen dat je aderen dichtslibben, wat de kans op hart- en vaatziekten verkleind. De stijfheid van de slagaderen en de witte bloedcellen die aan de bloedvaten blijven plakken spelen een belangrijke rol bij verkalking van aderen.

VERMINDERT STRESS: 

Dit komt door het aanwezige aminozuur tryptofaan in pure chocola. Tryptofaan heeft meerdere positieve effecten op je lichaam. De belangrijkste is dat je jezelf meer opgewekt voelt en het helpt bij het aanmaken van melatonine, wat helpt bij goede slaap en ontspanning. Het vermindert op deze manier de aanmaak van stresshormoon.

VERBETERT HERSENFUNCTIE:

Naast het verlagen van het slechte cholesterol, zorgen de flavonoïden ervoor dat je spiercellen van de bloedvaten in de hersenen ontspannen, waardoor de hersenen beter worden doorbloed. Hierdoor werkt je geheugen ook beter.

OVERZICHT MET EXTRA GEZONDHEIDSVOORDELEN: 

  • Het bevat vitamine A, B12, D, E en mineralen zoals koper en magnesium
  • Het is goed voor de huid en wordt gebruikt als huidmasker
  • Het werkt anti-bacterieel
  • Flavonoïden zorgen voor extra voordelen: gaat veroudering tegen, structuur bloedvaten wordt beschermd, bloedsomloop is beter, lichaam wordt beschermd tegen schadelijke processen en oxiderende stoffen.

HOEVEEL CHOCOLA MAG JE PER DAG?

Dat het niet de bedoeling is om de hele dag chocoladerepen naar binnen te werken, hoef ik verder niet toe te lichten. Het advies voor een goede bijdrage aan je gezondheid, is zo’n 10 gram per dag. Dit zijn ongeveer 2 a 3 kleine blokjes. Om de beste effecten te hebben, adviseer ik chocola met een cacaopercentage van 70% (meer cacaomassa en het liefst cacaopoeder). Het wordt pure chocola genoemd als de chocolade voor 54% uit cacao bestaat. In het begin zul je moeten wennen aan de bittere smaak. Je moet vooral goed kijken naar het toegevoegde suiker, omdat de gezondheidsvoordelen daardoor min of meer verloren gaan. Pure chocola met een hoog percentage aan cacao vult behoorlijk en je raakt dus ook snel verzadigd.

 

Wil je nog meer specifieke tips of heb je nog andere vragen?

Laat hieronder je reactie achter of neem contact met ons op!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]