+31 6 14227133 [email protected]

Training voor spiergroei: de belangrijkste richtlijnen op een rijtje voor je!

Spiergroei (ook wel hypertrofie) is voor veel mannen de reden om aan krachttraining te doen. In dit artikel vertel ik daarom wat meer over training voor spiergroei. Het doel van hypertrofie is eigenlijk om je lichaam te verfraaien. Om je een zo goed mogelijk beeld te geven, vertel ik o.a. meer over spiervezels. Ook geef ik richtlijnen voor de belasting bij training voor spiergroei. Wil je effectiever trainen voor spiergroei? Mis dan zeker onze try-out actie niet.

Spierweefsel vergroten

Spiergroei is spiervergroting. Met andere woorden, het vergroten van spierweefsel. Dat gebeurt op celniveau. De cellen worden groter, maar de aantallen blijven gelijk. Om spiergroei te stimuleren moeten de cellen groeien. Spieren nemen in kracht en omvang toe door ze o.a. water en andere bouwstoffen te laten opnemen.

Belangrijke factoren

Training voor spiergroei is niet voor iedereen geschikt. Bij beginners is de kans op blessures erg groot. Een goede trainingstechniek, genoeg herstel en goede bouwstoffen zijn superbelangrijk. Er is een rustige en doordachte opbouw nodig om spiergroei mogelijk te maken. De intensiteit moet geleidelijk opgebouwd worden. Dat vereist kennis en vaardigheid om het goed te laten slagen. Bij TrainBeter leren we je het belangrijkste wat hierbij nodig is.

Effectief leren trainen voor spiergroei? Pak flinke korting met de try-out!

 • Uitgebreide intake
 • 11 Personal training sessies
 • Effectief werken aan je persoonlijke doel(en)
 • Voedingsadvies
 • Lichaamsmeting (2x)
 • Boek: 12 tips om effectiever te trainen

NU voor €399,-

Invloed krachttraining

Bij krachttraining beschadig je de spieren. Je lichaam wil dat herstellen zodat je spieren de volgende keer meer aankunnen. Training voor spiergroei betekent training met een middelmatige tot bijna maximale belasting voor je spieren. De training is gericht op het laten toenemen van het type 1 en type 2 spiervezels. Verfraaiing van je lichaam gaat natuurlijk niet vanzelf en verloopt aan de hand van een drietal fases.

Fase 1 = Techniek verbeteren

In de eerste fase verbeter je de techniek van oefeningen. Langzaamaan zal het prestatievermogen stijgen. Bewegingen zijn effectiever en efficiënter. Spieren blijven in deze fase even sterk. Wel verbeterd de coördinatie. Dat is het vermogen van je lichaam om op grond van goede samenwerking tussen zintuigen, zenuwstelsel en spieren de motorische acties nauwkeurig uit te voeren.

Fase 2 = Afzonderlijke spieren versterken

Er vindt hier nog geen spiergroei plaats. Wel worden de afzonderlijke spieren sterker. Dat komt vooral door de verbeterde coördinatie in de spieren. Ook hier speelt coördinatie dus een belangrijke rol. De kans is groot dat er sprake is van verbeterde prikkeloverdracht en hersensturing. Goede voeding, herstel en geduld is nodig om spiergroei te realiseren in de laatste fase.

Fase 3 = Lichaam verfraaien

In de laatste fase treedt spiergroei op. Spieropbouw verandert nu echt. Dat gebeurt na circa 12 weken. Let wel, bij gerichte krachttraining. Na een dergelijk aantal weken is pas duidelijke toename van spieromvang zichtbaar. Om dat te realiseren moet er een grote afbraak van spiereiwit in de belaste vezels zijn. In het volgende kopje vertel ik meer over spiervezels, waarna ik inga op de verandering die erin optreedt.

Spiervezel type

Er zijn twee type spiervezels. Het gaat om type 1 ofwel langzame spiervezels. Anderzijds heb je type 2 ofwel snelle spiervezels. Waar type 1 vezels traag op gang komen en weinig kracht leveren, kunnen type 2 vezels dat niet. Zij zijn minder doorbloed en daardoor ook sneller vermoeid. Wel kunnen ze veel snelheid en kracht leveren in tegenstelling tot langzame spiervezels.

Spiergroei in spiervezels

Spiergroei in de langzame spiervezels treedt op wanneer de spierbelasting van middelmatig niveau is. Het leidt dan tot de grootste afbraak van spiereiwit. Dat betekent ongeveer 65 tot 75% van de maximale kracht. Een goede richtlijn hierbij is 6 tot 12 herhalingen. Spiergroei in de snelle spiervezels wordt sneller bereikt wanneer er met maximale gewichten is getraind bij 1 á 2 herhalingen.

Werken aan spiergroei met ons speciale online coaching programma

 • Trainingsprogramma
 • Voedingsadvies
 • Wekelijks persoonlijke coaching
 • Boek: 12 tips om effectiever te trainen
 • Incl. 1 Personal training pm = € 75,- pm
 • Excl. 1 Personal training pm = € 50,- pm
Inhoud van de training:Langzame spiervezels:Snelle spiervezels:
Hoogte prikkelintensiteit65-75% van max kracht90 tot 95% van max. kracht
Duur van de prikkel6-12 herhalingen1-3 herhalingen
Omvang van de prikkel3-5 sets1-3 sets
Prikkelpauze1-2 minuten na elke set2 minuten of langer na elke set
Frequentie van de prikkel1-3 keer per week voor elke spiergroep1-2 keer per week voor elke spiergroep

Trainen op spiergroei

Spieren herstellen gemiddeld binnen 48-72 uur. Wil je puur op spiergroei trainen? Het is dan aan te raden om spiergroepen minstens 2x per week te trainen. Wanneer ze net weer voldoende hersteld zijn, kan je ze opnieuw trainen. Supercompensatie heet dit fenomeen. Op die manier kan je o.a. zwaarder trainen en je spiermassa vergroten. Variatie is ook erg belangrijk om spiergroei te stimuleren. Niet alleen betekent dat verschillende oefeningen, maar ook verschillende trainingsmethodes gebruiken.

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]