+31 6 14227133 [email protected]

Stoppen met drinken? Ontdek de 9 belangrijkste voordelen!

Bob, moet ik nu helemaal stoppen met alcohol drinken? Dat vroeg een cliënt aan me, die onlangs is gestart met zijn afvalproces. Voor mij reden genoeg om hier weer een artikel aan te koppelen. Mensen die mij kennen, weten dat ik geen voorstander ben van welk dieet dan ook. Ik geloof in lekker en gevarieerd eten. Af en toe een frikandel speciaal of een zak chips, why not?! Net zoals je af en toe een drankje (met alcohol) mag pakken. Als je het maar binnen de perken houdt. Uiteindelijk gaat het bij afvallen om een totaal calorieverbruik wat lager moet zijn dan de calorie inname.

Calorietekort? Oeps..

Bepaald voedsel is nu eenmaal calorierijker dan ander voedsel. Door vet en suikerrijk te eten, zit je sneller aan de maximale hoeveelheid. Iets om rekening mee te houden dus! Met andere woorden, van maandag t/m vrijdag gezond leven en in de weekenden losgaan, zal jou ook niet verder helpen met afvallen. In het weekend kan een flink calorieoverschot het calorietekort van door de week, om zeep helpen. Eindstand? Terug bij af. En dat zou natuurlijk erg zonde zijn.

 

Aanmelden try-out 

Stoppen met drinken

Een vraag die ik dezelfde cliënt stelde, was: ‘’zou je jezelf enorm kwellen door geen alcohol meer te drinken’’? Nee zeker niet, was de reactie van mijn cliënt. Regelmatig krijg ik met mensen te maken die zeggen alcohol makkelijk te kunnen weerstaan. In dit artikel ga ik in op een aantal voordelen van het stoppen met drinken. Geen kater meer hebben, is natuurlijk al een mooie reden. Toch zijn er nog veel andere interessante motieven om te stoppen met drinken. Zo is er o.a. meer opname van vitamines en mineralen. En juist deze voedingsstoffen zijn voor meerdere lichaamsprocessen nodig!

Minder calorieën  

Calorieën. Altijd die vervelende calorieën. Laat ik maar met de deur in huis vallen. Alcohol levert nagenoeg evenveel energie als vet. Waar vet 9 kcal per gram levert, is dat bij alcohol (al) 7 kcal per gram. Een flesje bier levert ongeveer 125 calorieën. Ben je ook wel een liefhebber van cocktails en andere alcoholhoudende dranken? Het calorieaantal loopt dan nog verder op. Leef je door de week gezond, maar drink je in het weekend stevig door? Al snel kom je dan aan 1.000 calorieën extra inname. En dan te bedenken dat de pizza na het stappen nog niet meegerekend is. Alcohol kan dus wel degelijk een dikmaker zijn! Je kunt beter afvallen op een verantwoorde manier.

Betere weerstand

Alcohol heeft invloed op ons immuunsysteem. Door het drinken van alcohol gaat het aantal bloedcellen in ons lichaam omlaag. Het zijn bloedcellen die je beschermen tegen bacteriën en ziektes. Door alcohol dus te laten staan, ben je minder snel ziek of grieperig. Met een betere weerstand ben je vast ook een stuk gezelliger voor je omgeving.

Sterkere spieren

Alcohol verlaagt het testosteron niveau. En dit hormoon veroorzaakt belangrijke lichamelijke veranderingen. Testosteron zorgt o.a. voor meer spierkracht. Met het laten staan van alcohol, kun je dus meer werk verrichten tijdens de training. Bovendien zijn sterkere spieren ook sneller hersteld. Resultaten zullen dan eerder vooruitgaan.  

Beter humeur

Alcohol zorgt voor het aanmaken van cortisol. Dat is het stresshormoon. Wanneer je veel alcohol drinkt, zal je lichaam meer cortisol aanmaken. Gevolg? Je gaat je meer en meer gestrest voelen. Op lange termijn zorgt het voor de afbraak van spierweefsel. En dat extra spierweefsel zorgde juist voor een hogere verbranding. Bovendien sla je meer buikvet op.

Betere slaap

Oké oké, van alcohol word je duf en kan je misschien sneller in slaap vallen. Het betekent alleen niet dat je slaap beter is en dat je daarna ook goed uitgerust bent. Met andere woorden, na een avond stappen is de kwaliteit van je slaap een stuk minder. Niet gedronken? De volgende dag voel je jezelf meer uitgerust. En daardoor heb je meer energie en concentratie voor een goede full body training.

Geen overspannen lever

Je weet ongetwijfeld dat je lever het meest te verduren krijgt met drinken. De lever zorgt voor zuivering van je lichaam. Wanneer je veel alcohol drinkt, maakt je lever overuren. Gevolg? Overspanning. De afvalstoffen worden minder goed gefilterd. De kans op leveraandoeningen wordt daardoor groter. Stoppen met drinken heeft dus het voordeel dat de leverfunctie en gezondheid verbeterd.

Beter uitziende huid

Doordat de lever niet alle gifstoffen kan verwerken, komt een deel in je huid terecht. Het kan voor een onzuivere huid zorgen. Ontstekingen kunnen daardoor ook sneller voorkomen. Bovendien droogt alcohol de huid uit. Door veel alcohol te drinken, ziet de huid er grauwer uit. Natuurlijk verschilt dit behoorlijk per persoon.

Meer motivatie

Heb je de vorige avond veel alcohol gedronken? Wat mij betreft prima, mits je er rekening mee houdt de rest van de week. De kans dat je vandaag gaat trainen zal namelijk al wat minder groot zijn. Discipline wordt zeker op de proef gesteld en de training zal toch anders verlopen dan wanneer je topfit en uitgerust bent.

Geld besparen

Ga eens na hoeveel je kunt besparen door alcoholhoudende dranken te laten staan. Al snel gaat het om honderden euro’s. Geld wat je hoogstwaarschijnlijk beter in andere dingen kunt steken. Denk bijvoorbeeld aan een goede investering in jezelf. Volg een aantal keer Personal training om erachter te komen hoe je alles uit je training haalt.

Begeleiding bij TrainBeter

Zou je graag een balans willen vinden in voeding en training? Lekker willen genieten van eten en drinken en toch mooie resultaten halen? TrainBeter gaat jou helpen bij het afvalproces! Het is absoluut mogelijk om een Bourgondiër te zijn en toch af te vallen. Laat mij jou helpen om een fitte Bourgondiër te worden. Met de try-out kan ik je goed op weg helpen. Liever met iemand samen de uitdaging aangaan? Dat kan ook! Meld je eenvoudig aan via het contactformulier of middels onderstaande button.  

Fitte Bourgondiër worden!  

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]