+31 6 14227133 [email protected]

6 signalen dat je te weinig water drinkt

Water drinken is gunstig als je veel spierpijn hebt. Alleen wat zijn eigenlijk de effecten op je lichaam wanneer je te weinig drinkt? Uit de praktijk blijkt dat nogal veel mensen moeite hebben met het drinken van voldoende water. Ze vinden het niet lekker, drinken liever een kop koffie, hebben niet vaak dorst of denken er gewoonweg niet aan. In het ergste geval kan het voorkomen dat je een structureel vochttekort hebt. Er zijn dan een aantal verschijnselen waaraan je dat kunt herkennen.

Slechte adem

Het hebben van een slechte adem kan gevolg zijn van te weinig drinken. Genoeg water drinken is nodig voor de aanmaak van speeksel. Speeksel heeft o.a. een anti-bacteriĆ«le protectie tegen infecties en het gebit. Kleine organismen in het speeksel zorgen ervoor dat de ademkwaliteit op peil blijft. Het is dus nodig om te voorkomen dat de bacteriĆ«n die een slechte adem veroorzaken, vrij spel krijgen. En naast zweten en plassen, raak je ook water kwijt met ademen.

Vaak honger

Sommige mensen verwarren honger met dorst hebben. Je lichaam geeft dezelfde signalen, dus je denkt dat je honger hebt, terwijl je lichaam behoefte heeft aan vocht. Je gaat dus meer eten, terwijl een glas water er eigenlijk al voor zou zorgen dat het gevoel van honger verdwijnt. Een voedingsschema kan je in dit geval een houvast bieden. 

Vaak ziek zijn

Het lichaam heeft het nodig om te kunnen functioneren. Veel frisdranken, koffie en thee drijven vocht juist af, waardoor het lichaam deze ook niet behandelt als water. En nog steeds wordt er teveel gedacht dat iemand genoeg drinkt, terwijl het lichaam alsnog een tekort heeft. Om ziektes te vermijden, moet het lichaam worden voorzien van voldoende water. Langdurige uitdroging heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem.

Niet afvallen

Ook al train je nog zo hard om die extra kilo’s kwijt te raken, het lukt je maar niet. Dit kan te maken hebben met het te weinig drinken van water. Het lichaam heeft water nodig om alle processen goed in gang te houden. Overmatig verlies van lichaamsvocht, leidt tot een vertraagde stofwisseling. En dit bevordert het afvallen juist niet. Waar je daarentegen wel voor wilt zorgen, is: afvallen op een verantwoorde manier

Niet zweten

Zoals je weet, is het belangrijk dat het vocht aangevuld wordt tijdens inspanning. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je uitdroogt. De zweetproductie stopt als je langdurig te weinig drinkt. Bovendien kan een hoge lichaamstemperatuur in combinatie met te weinig zweten en drinken, erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

Droge huid

Een mooie zachte huid, wordt niet alleen bepaald door het drinken van voldoende water. Dit heeft vooral te maken met hormonen. Wel houdt voldoende drinken de celwanden van je huid sterk. Je huid is van nature vet. Droge of schrale plekjes zullen sneller ontstaan bij een vochttekort.

Hoeveel water drinken?

Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Het is goed om je bewust te zijn van deze overige kwalen die kunnen optreden als je te weinig water drinkt: vermoeidheid, slechte bloedcirculatie, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, slechte concentratie, stress en infectie aan de urinewegen. Wanneer je een van deze of de eerder genoemde signalen herkent, dan wordt het de hoogste tijd om meer water te gaan drinken.

 

Ja, ik wil me aanmelden 

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]