+31 6 14227133 [email protected]

Laatst kreeg ik van een van mijn cliënten de vraag: moet ik het trainen en gezond eten op vakantie echt vasthouden? Met het woordje ”echt” werd er verondersteld dat dit wél het geval zou zijn. Dezelfde persoon had de laatste periode al best wat feestjes gehad hier en daar. De vakantie zat eraan te komen en dus mochten alle remmen nu niet meer losgaan. Als trainer krijg ik regelmatig dergelijke vragen. Het is in dit soort situaties extra verstandig om op objectieve wijze naar de situatie te kijken. In dit geval werd er hulp gevraagd van mij als coach. Natuurlijk kan het ook door erover te sparren met bijvoorbeeld je partner of moeder.

Wat wil je?

Met de blog van vandaag wil ik meer mensen laten nadenken over hetgeen ze willen. Ik heb het dan niet alleen over de fitboy die het trainen en gezond eten maar moeilijk los kan laten, maar ook over mensen die de controle sneller verliezen op vakantie. Want daar krijgen veel mensen mee te maken. In het geval van trainen wil ik graag kort zijn. Train op vakantie alleen omdat je het leuk vindt. Met andere woorden: je hebt echt zin om te trainen.

Jezelf vragen stellen

Het is niet zo dat je de opgebouwde spiermassa ineens kwijtraakt als je even niet traint. Je billen worden ook echt niet strakker door die ene training. Laat dat stukje dus los. Vraag jezelf eerlijk en oprecht af: doe ik er mezelf een plezier mee of ben ik mezelf eerder aan het kwellen? Misschien wil je meer tijd besteden aan het buffet. Ga dus vooraf na voor jezelf wat loslaten voor jou inhoudt en wat daar de consequenties van zijn.

Wil je helemaal losgaan bij het buffet? Of eet je totdat je verzadigd bent? Wil je genieten van alle lekkernijen die je kunt bestellen aan de bar? Of wil je liever vasthouden aan een x-aantal maaltijden per dag? Maakt een goede verdeling van etenswaren uit voor je of ga je gewoon voor gemaksvoedsel (friet en frikandellen)?

Waar voel je jezelf goed bij?

Er zijn twee belangrijke vragen die je jezelf dient te stellen. En dat zijn: met welk gedrag ben ik zelf het meest tevreden? En kan ik daar vervolgens goed mee leven? Die laatste vraag klinkt misschien wat heftig. Wat ik ermee bedoel is dat je er geen spijt van gaat krijgen. Doe wat goed voelt en waar je jezelf bij terugkomst ook nog goed bij gaat voelen. Ga leuke dingen doen. Geniet van lekker eten. Duik ’s avonds het centrum van de stad in en drink een wijntje (of drie ?). Let wel: dit alles doe je omdat het gewoonweg goed voelt!

Doe wat goed voelt

Volgens mij hebben we allemaal niet zoveel vakantie. Laat ik hooguit uitgaan van 6 weken. Er blijven dan nog 46 weken over. Waar leg je de focus op? Je zou toch zeggen de 46 andere weken van het jaar. Misschien werkt de combinatie van trainen en niet heel gezond eten wél goed voor je. Zelf houd ik ook echt wel van lekker eten. Toch maak ik, ook op vakantie, ruimte om (wat) te trainen. Geen grenzen verleggen, maar puur voor een beetje onderhoud. Het staat niet in verhouding tot de trainingen die ik thuis doe. Toch voelt dat goed voor mij. Tegelijkertijd voel ik me ook goed bij een extra sparerib tijdens de avondmaaltijd!

Begeleiding bij TrainBeter

Ik wil je met mijn blog na laten denken over de acties die je erop nahoudt. Tijdens de trainingen in de Personal Trainingsstudio heb ik regelmatig dergelijke gesprekken. Begeleiding bij TrainBeter is meer dan alleen effectief leren trainen. Het gaat er mij niet alleen om dat je de squat correct kunt uitvoeren. Er zit veel meer achter. Ik wil dat je happy bent en dat betekent ook happy zijn met de keuzes die je maakt. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen naast simpelweg beter trainen? Je kunt kiezen voor online begeleiding. Liever kennis maken met fysieke coaching? Een try-out is erg leuk en leerzaam om mee te starten. Neem gerust contact op, ik help je graag.

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]