+31 6 14227133 [email protected]

De foto geeft een gespierde vrouw weer, die hoogstwaarschijnlijk al jaren traint en daar een volledig afgestemde voeding op heeft. Maar: worden vrouwen nu wel of niet ”te gespierd” door eiwitten? Er bestaat nog wat onterechte verwarring over. Let wel: in deze blog wordt de inname van extra eiwitten bedoelt, in combinatie met training. Vrouwen willen over het algemeen niet te groot en gespierd worden, dus proteïne (shakes) of extra eiwitten in de vorm van vaste voeding, zijn niet geschikt voor vrouwen. Deze gedachte is vaak ten onrechte aanwezig bij vrouwen. Het is goed om nog eens een aantal zaken te benoemen en omschrijven, waar dit mee te maken heeft.

In deze blog staan 5 redenen voor vrouwen, waarom zij niet ‘’te gespierd’’ worden van eiwitten. Door een combinatie van eiwitten en (beter) trainen, kunnen vrouwen hun gewenste lichaam creëren. We gaan er even van uit dat een gewenst lichaam voor een vrouw, strak en slank is.

 

eiwitten

1: MINDER SPIERMASSA

Je weet waarschijnlijk dat vrouwen veel minder spiermassa hebben dan mannen. Dit wil niet zeggen dat je als vrouw geen spieren op kunt bouwen, maar wel dat de grens van het ontwikkelen van maximale spiermassa bij vrouwen veel lager ligt dan bij mannen. Inname van extra eiwitten zal je dus niet zo snel ”te gespierd” maken.

2: MINDER TESTOSTERON

Je lichaam heeft testosteron nodig om spieren op te kunnen bouwen. Dit is een hormoon dat enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van spieren. Er wordt gezegd dat mannen 10-15 keer meer testosteron in het lichaam hebben, dan vrouwen. Spiermassa opbouwen gaat ook bij mannen niet vanzelf. Hiervoor is veel tijd en discipline nodig. Hieruit kun je concluderen dat het als vrouw dus bijna onmogelijk is om ‘’te gespierd’’ te worden. Hiermee wordt een dagelijkse proteïne shake bedoelt of extra voeding dat rijk is aan eiwitten.

3: ENERGIEBALANS NEGATIEF

Aangezien we het hier over fanatieke vrouwen hebben die al veel sporten, is er grote kans op een negatieve energiebalans. Dit houdt in dat ze meer energie verbruiken, dan dat ze met voeding binnenkrijgen. Je voeding aanvullen met proteïne kan dus zeker bijdragen aan de opbouw van je spieren, zonder aan te komen in vet. Daarnaast is het essentieel voor je herstel.

4: KRACHTTRAINING

Krachttraining heeft veel positieve effecten op het lichaam. Tijdens het trainen worden je spieren afgebroken en moeten je spieren voldoende herstellen. De inname van voldoende eiwitten bevordert het herstel en leidt op lange termijn tot meer spiergroei. Krachttraining zorgt ook nog eens voor een hogere vetverbranding. Zo bouw je als vrouw door goede krachttraining een slank en strak lichaam op.

5: VERZADIGING

Naast dat eiwitten voor de opbouw en het herstel van je spieren zorgen, geven ze ook een gevoel van verzadiging. Je hebt minder snel een hongergevoel en nuttigt dus uiteindelijk minder kcal. En ze hebben nog meer belangrijke functies. Zo vergroot een grotere spiermassa je stofwisseling en helpt het bij het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel.

MIJN MENING OVER EXTRA EIWITTEN VOOR VROUWEN?

In deze blog geef ik je vooral wat meer inzicht in verschillende redenen waarom vrouwen niet snel ”te gespierd” worden. Zelf zal ik ook hier eerlijk mijn mening over geven. Als je als vrouw veel traint en je wilt net dat stapje verder om een strakker en fitter lichaam te krijgen, kun je gebruik maken van extra eiwitten in de vorm van vaste voeding. Niet dat ik hiermee aangeef dat een shake niet goed is, maar ik geloof meer in de waarde van vaste voeding. Je krijgt dan meer voedingsstoffen binnen die evenmin goed zijn voor je lichaam.

TOT SLOT:

Regelmatig aan effectieve krachttraining doen in combinatie met voldoende eiwitten in je voeding, zorgt voor een strakker lichaam met betere vormen. Let wel; het kost veel tijd en discipline, waardoor je niet bang hoeft te zijn om ‘’te gespierd’’ te worden. Dit is fysiek gezien onmogelijk met af en toe inname van extra eiwitten. Spieren bestaan o.a. uit eiwitbouwstenen (aminozuren), die nodig zijn om je spiervezels te herstellen en je spiermassa te verhogen. Veel vrouwen onderschatten hoeveel proteïne ze nodig hebben per dag. Het is dus goed hier bewust naar te kijken en je voeding hier op aan te passen. Voor het berekenen van je exacte behoefte, helpen we je graag!

 

Wil je nog meer specifieke tips of heb je nog andere vragen?

Laat hieronder je reactie achter of neem contact met ons op!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]