+31 6 14227133 [email protected]

7 extra belangrijke voedingsstoffen na carnaval!

Tijdens carnaval helemaal losgegaan? Niet alleen met hossen, maar ook met eten? Voor veel mensen is carnaval een periode van volop drinken en snacken. Lekker genieten van alle gekkigheid met vrienden. En daar hoort natuurlijk een vette hap bij. Het sporten heb je in deze dagen waarschijnlijk links laten liggen. Geen zorgen, dat is best begrijpelijk! ?

Beste voedingsstoffen

Om je een handje te helpen, geef ik je alvast een overzicht met voedingsstoffen die jou helpen weer back in shape te komen. Even voor alle duidelijkheid, niet alleen na carnaval maar ook in het algemeen zijn het de beste voedingsstoffen (bij het sporten). Misschien heb je ondanks al het gefeest wel de wens om af te vallen. Dan helpt de juiste voeding na carnaval natuurlijk ook bij het behalen van het gewenste resultaat.

 

Inschrijven try-out

Aanmelden try-out 

Inzicht voedingsstoffen

Omdat een rij met producten opsommen gewoonweg saai is, geef ik je liever inzicht in de voedingsstoffen waaraan je moet denken. In dit artikel ga ik daarom in op voedingsstoffen die niet mogen ontbreken, wanneer je het sporten na het carnaval weer oppakt. Om je niet in het ongewisse te laten, geef ik ook wat producttips.  

Complexe koolhydraten

Met carnaval heb je ongetwijfeld veel snelle koolhydraten binnengekregen. Lekker, maar calorierijk. Nu je het sporten weer opgepakt hebt, is het zaak weer complexe koolhydraten te nuttigen. Denk dan aan producten zoals volkorenpasta, volkoren granen, zoete aardappel, groenten en peulvruchten. Dat zijn langzame koolhydraten en bevatten bovendien veel vezels. Ze geven de juiste energie die het lichaam nodig heeft.

Voldoende eiwitten

Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Daarmee worden lichaamscellen opgebouwd of afgebroken. De inname van voldoende eiwitten is essentieel. Vooral wanneer je regelmatig aan krachttraining doet. Ben je een gematigd intensieve sporter? Ga dan dagelijks uit van 1,2-1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Ga je meer trainen om het verlies na carnaval te compenseren? Voer het dan op naar 1,8 gram eiwit. Wat betreft eiwitrijke producten moet je denken aan kwark, ei, gevogelte, vis, noten, broccoli, soja en spinazie.

Goede vetten

De voeding die je met carnaval tot je hebt genomen waren hoogstwaarschijnlijk rijk aan verzadigd- en transvet. Daarom zorg je dat nu het grootste deel weer uit goede vetten komt. Denk aan omega 3 vetzuren. Goede vetten vind je o.a. in olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, distelolie, noten, avocado en vette vis.

IJzer (mineraal)

IJzer is een bestanddeel van hemoglobine. Dat is de rode kleurstof in rode bloedcellen. Ons lichaam heeft de hemoglobine o.a. nodig voor het zuurstoftransport. Door de ijzervoorraad weer aan te vullen kan de maximale kracht verbeterd worden. En dat kan de efficiëntie van de training, na al dat gefeest, aanzienlijk verbeteren. IJzer komt voor in producten zoals vleeswaren, vis, gevogelte, brood, groente en aardappelen. Het ijzer uit de dierlijke producten wordt makkelijker opgenomen. Heb je echter een voorkeur voor plantaardige producten? Zorg dan zeker voor een goede inname van vitamine C. Dat is te vinden in groente en fruit.

Zink (mineraal)

Misschien heb je een verkoudheidje opgelopen met carnaval. Daarom is het verstandig om je immuunsysteem weer een boost te geven. Zink is op dat gebied een belangrijk mineraal. Het is o.a. nodig bij de opbouw van eiwitten en het heeft een ontstekingsremmende werking. Weefsel kan door zink vernieuwd worden. Daarom mag zink zeker niet ontbreken. Producten die veel zink bevatten, zijn: vis, schaaldieren, schelpdieren, kaas en noten.

Magnesium (mineraal)

Nog zo’n onmisbaar mineraal is magnesium. Magnesium is het tweede bestanddeel van de botten. Het is ook nodig voor de opbouw van lichaamseiwit. Ook is dit mineraal belangrijk bij de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen. Het hart functioneert bovendien beter. Goede bronnen van magnesium zijn o.a. granen, vlees, cacao, noten en melkproducten.

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

B-vitamine

B-vitamines zijn in water op te lossen. Er zijn verschillende soorten en ze hebben meerdere positieve eigenschappen. Zo hebben B-vitamines een belangrijke rol in de voorziening van energie. En dat is na een paar dagen carnaval wel zo prettig. B-vitamines zijn aanwezig in alle eerdergenoemde producten.

Kan je wat hulp gebruiken?

Gelukkig bestaat het leven ook uit gezellige carnavalsdagen. Dagen waarop alles mag en kan. Wanneer je de sportieve draad daarna weer wilt oppakken, is het handig om te weten hoe je dat het beste doet. Zo helpt het jou wanneer je weet hoe je op de meest effectieve wijze traint. Wil je meer uit de training halen, lekker blijven eten en toch krachtige resultaten halen? Meld je dan aan voor de try-out en ervaar welk effect beter trainen op je lichaam heeft. Tijdens dit traject leer je ook het belangrijkste wat je moet weten op het gebied van voeding.

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]