+31 6 14227133 [email protected]

Omega 3 vetzuren: wat is het + waarom zo belangrijk?

Omega 3 is een speciale groep die behoort tot de onverzadigde vetzuren. Het is een essentieel vetzuur dat je lichaam zelf niet kan vormen. EPA en DHA zijn belangrijke afkortingen bij omega 3 vetzuren. Ik zal hier verderop meer over vertellen. Ook geef ik een overzicht van verschillende soorten vis. Wanneer je meer weet over EPA en DHA is het handig om te weten hoe de verhoudingen bij de verschillende vissoorten zijn.

Dierlijke en plantaardige vetten

We krijgen vetten binnen met onze voeding. Denk aan dierlijke en plantaardige vetten. Over het algemeen bevatten de dierlijke vetten meer verzadigde vetzuren. De plantaardige vetten bevatten een hoger gehalte aan onverzadigde en essentiële vetzuren en zijn daarom gezonder. Een uitzondering is het vet in vis. Deze bevat ook een hoog gehalte aan essentiële vetzuren. Omega 3 is daar een voorbeeld van. Dit vetzuur levert een directe positieve bijdrage aan de gezondheid, o.a. doordat het hart- en vaatziekten tegengaat.

 

Aanmelden try-out

Omega 3 en omega 6

Het belangrijkste enkelvoudig onverzadigde vetzuur is oliezuur. Je lichaam heeft de enkelvoudig onverzadigde vetten nodig om andere belangrijke stoffen te maken. Omega 3 is een andere naam voor a-linoleenzuur. Omega 6 staat ook wel bekend als linolzuur. Het is essentieel voor je lichaam en is o.a. belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. Beide vetzuren komen voor in spinazie, walnoten, koolzaadolie, distelolie, linzen en postelein. Omega 3 komt in iets minder mate voor in zalm, forel en paling.

EPA en DHA

Omega 3 is een voorstadium van EPA. Het is de afkorting voor eicosapentaeenzuur. EPA is belangrijk bij de stofwisseling, voor ons immuunsysteem en de bloedstolling. Bovendien reguleert het de hartfrequentie en bloeddruk. Behoorlijk wat belangrijke functies dus. Als essentieel vetzuur komt het samen met docosahexaeenzuur (DHA) voor in het vet van koudwatervissen. DHA heeft gelijke functies en is ook belangrijk voor je hersenen, gezichtsvermogen en zenuwen.

Extra DHA

Mensen in Europa krijgen helaas te weinig DHA binnen. Daarom vind je tegenwoordig ook al capsules met visolie of DHA verrijkte producten. Vooral zwangere vrouwen en kinderen tot 2 jaar hebben extra DHA nodig. Het is belangrijk voor de gezondheid van een pasgeboren kind. DHA is hierin extra belangrijk omdat het als vetzuur wordt gebruikt voor de groei van de hersenen.

Soorten vis

Terugkomend op vis. Simpel gezegd zijn er twee soorten vis te onderscheiden. Aan de ene kant heb je de zoutwatervissen en aan de andere kant de zoetwatervissen. Paling en zalm zijn voorbeelden van vissen die in beide wateren voorkomen. Na het verwerken van vis, wordt het op verschillende manieren aangeboden. Denk aan: gerookte vis, verse vis, diepgevroren vis, gedroogde vis en visconserven. Over het algemeen is vis rijk aan goede vetzuren. 

Vissoort Vet in %EPA in %DHA in %
Kabeljauw0,60,10,1
Tong1,400,2
Sardientje5,20,60,8
Forel5,80,30,9
Zalmforel7,90,10,2
Makreel11,90,61,1
Zalm13,60,72,2
Tonijn15,51,12,3
Sprot16,61,31,9
Haring17,82,00,7
Paling24,50,30,6

Vitamines en mineralen

Niet alleen is vis rijk aan omega 3 vetzuren, het is ook rijk aan bepaalde vitamines en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A en D. En vitamine B12. Mineralen zoals jodium en zink komen ook voor in vis. Ik adviseer je om minimaal 2 keer per week vis te eten. En dan mag dat gerust 1 keer per week vette vis zijn.

Persoonlijke begeleiding

Zou je graag een balans willen vinden in voeding en training? Lekker willen genieten van eten en drinken en toch mooie resultaten halen? Dat kan! Ik laat het je graag zien in de praktijk. Het is absoluut mogelijk om een Bourgondiër te zijn bijvoorbeeld toch af te vallen. De try-out is de ideale manier om enorm veel te leren en tegelijkertijd te werken aan je doel(en). Liever samen met iemand deze uitdaging aangaan? Dat kan ook! Meld je hieronder direct aan.

Inschrijven  

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]