Voedingsallergie en voedingsintolerantie: wat is het verschil?
Een voedingsallergie is niet hetzelfde als een voedingsintolerantie. Vaak worden beide wel met elkaar verward. In dit artikel leg ik je uit wat het verschil precies is. Een goed voorbeeld is de glutenintolerantie. Wanneer je dit hebt, ben je afhankelijk van glutenvrije producten. Hierover is nogal eens misverstand. Verderop vertel ik daar nog wat meer over. Ook laat ik een handig overzicht zien van allergieën.
Voedingsallergie
Een voedingsallergie is een overreactie van het afweersysteem, veroorzaakt door een immunologische reactie. Over het algemeen komt dit vaker voor bij jongeren. Het afweersysteem herkent bij een allergie bepaalde bestanddelen van voeding als vreemd of gevaarlijk. Gevolg? Een afweerproces. Dit gebeurt ook wanneer je bijvoorbeeld ziek bent. Het lichaam maakt antistoffen aan. Reacties van het lichaam treden bij een allergie snel op. Klachten zijn dus acuut en behoorlijk heftig.
Voedingsintolerantie
Een voedingsintolerantie is een door voeding (bestanddelen) veroorzaakte reactie. Let wel: het immuunsysteem maakt hier geen deel van uit. Met andere woorden, het immuunsysteem is niet direct betrokken bij een intolerantie. Hoewel de symptomen lijken op die bij een allergie, is er wel degelijk een verschil. Het lichaam maakt bij een intolerantie namelijk geen antistoffen aan. Reacties van het lichaam treden een ruime tijd later pas op. Klachten zijn dus minder acuut en minder heftig.
Allergieën en kruisreacties
Om het nog meer te verduidelijken heb ik hieronder een overzicht gemaakt van kruisreacties tussen pollen en plantaardige voeding. Direct erna staat een overzicht van kruisreacties bij dierlijke voeding. Het is natuurlijk handig om te weten wat de kruisreacties zijn bij bepaalde allergieën. Als trainer en coach is het voor mij ook goed om hier rekening mee te houden.
Lactose-intolerantie
Binnen de koolhydraten intoleranties is de lactose-intolerantie de meest voorkomende. Bij deze intolerantie ontbreekt lactase. Lactase splitst melksuiker in glucose en galactose. Lactase zit in de dunne darm in het slijmvlies. Op het moment dat melksuiker niet gesplitst wordt in de dunne darm, ontstaan er gassen en organische zuren. Gevolgen kunnen zijn: buikpijn, diarree, winderigheid en misselijkheid. Andere voorbeelden van koolhydraatintoleranties zijn de glucose intolerantie, galactose intolerantie en de fructose intolerantie.
Primair en secundair
Bij een primaire lactose-intolerantie is er sprake van een langdurige intolerantie. Een secundaire lactose-intolerantie is over het algemeen tijdelijk. In dit geval is er voor een bepaalde periode een lactosebeperkte of lactosevrije voeding nodig. Denk aan gefermenteerde zuivelproducten zoals kwark, yoghurt, kaas en zure melk.
Koemelkallergie
Een lactose-intolerantie wordt vaak verward met een koemelkallergie. Toch is er een duidelijk verschil. Om het niet al te ingewikkeld te maken, ga ik alleen in op het belangrijkste verschil. Bij een lactose-intolerantie veroorzaakt de melksuiker namelijk de klachten. Bij een koemelkallergie zijn het juist de eiwitten die de klachten veroorzaken.
Glutenintolerantie
Glutenintolerantie of coeliakie is een langdurige ziekte. Door het eten van gluten raakt het slijmvlies van de darm beschadigd. Deze intolerantie komt vaak voor. Het belangrijkste symptoom is chronische diarree. De behandeling bij een glutenintolerantie bestaat uit een glutenvrij dieet. Producten met plantaardige eiwitten uit rogge, tarwe en gerst moeten dan vermeden worden.
Tot slot
Heb je een bepaalde vraag over voeding of training? Laat het gerust weten! Wij delen onze kennis graag met je. Bekijk ook zeker de andere blogs om nog slimmer te worden dan je al bent. Mocht je graag ondersteuning willen in de vorm van een trainingsprogramma of voedingsschema, dan raden wij ons online coaching programma aan. Je hebt dan een vaste coach die je op afstand kan begeleiden.
Begeleiding op afstand? Schakel de hulp in van een deskundige online coach!
- Trainingsprogramma
- Voedingsadvies
- Wekelijks persoonlijke coaching
- Boek: 12 tips om effectiever te trainen
- NU voor €50,- pm zonder PT
- NU voor €75,- pm met 1 PT