+31 6 14227133 [email protected]

Houd je vocht vast? Met het opvolgen van deze tips niet meer!

Vooral dames hebben er nogal eens last van, het vasthouden van vocht. De weegschaal schiet een stuk omhoog en voor je gevoel ben je terug bij af. Is dat ook zo? Nee natuurlijk niet! Toch kan vocht vasthouden best vervelend zijn. Gelukkig kan het verliezen van overtollig vocht best gemakkelijk. In dit artikel leg ik uit hoe.

Kleine veranderingen aanbrengen

Zeker met de warme zomerdagen hebben mensen sneller last van het vasthouden van vocht. Geen zorgen, want er is gewoon wat aan te doen. En wel door een paar kleine veranderingen aan te brengen in je voedingspatroon. Voorop staat dat je hier geen vochtafdrijvers voor moet gebruiken. Dat is echt troep. Niet doen dus!

Functie van vocht

Voordat ik daar meer over uitleg, is het goed om eerst te beginnen bij het begin. Je lichaam bestaat namelijk voor een groot deel uit vocht. Het vervult allerlei functies, denk aan het stimuleren van de spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen. Toch kan de vochtbalans in je lichaam uit balans raken. Bijvoorbeeld wanneer je overmatig vocht vasthoudt.

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

Zout en koolhydraten

Om erachter te komen wat wel helpt, is het goed om te weten waarmee vocht zich bindt. Dat gebeurt namelijk vooral met koolhydraten en zout. Wanneer je erg zoutrijk en koolhydraatrijk eet, kan je veel vocht vasthouden. Dat is natuurlijk niet erg, maar ik snap dat je dat extra gewicht liever niet ziet op de weegschaal. Wil je dus echt vocht afdrijven? Het is dan verstandig om de hoeveelheid koolhydraten die je tot je neemt, te beperken.

Glycogeenvoorraad uitputten

Wanneer je de glycogeenvoorraad (voorraad koolhydraten) in je lichaam uitput, verlies je ook het vocht dat het vasthield. Dat is ook een van de redenen dat mensen snel afvallen wanneer ze starten met afvallen op een koolhydraatarm dieet. Toch zou ik een koolhydraatarm dieet streng afraden. Dit roept na verloop van tijd alleen maar problemen op.

Bepaalde groenten eten

Ook zijn er verschillende groenten en kruiden die mogelijk helpen bij vochtafdrijving. Voorbeelden zijn: komkommer, wortel, asperge, ui, rozenbottel en jeneverbes. Hoewel het effect niet wetenschappelijk bewezen is, hebben sommige mensen er wel baat bij. Bovendien bevatten deze groenten vocht en dat maakt het makkelijker om voldoende water binnen te krijgen. Er wordt wel eens gezegd dat je bent wat je eet. In bepaalde zin klopt dat zeker. Hieronder meer over het drinken van water.

Voldoende water drinken

Hoewel je misschien zou denken dat water drinken juist averechts werkt bij het vasthouden van vocht, is dat niet zo. Juist door veel te drinken verlies je vocht. Wanneer je te weinig water drinkt, heeft je lichaam onvoldoende vocht om alle belangrijke lichaamsprocessen in gang te houden. Daardoor houd je lichaam wat vocht vast dat je tot je neemt. Wanneer je voldoende drinkt, verlies je dan ook meer vocht. Bovendien is de doorloop beter. Een handige manier om erachter te komen of je voldoende water drinkt, is de hydratatietest.

Sport met regelmaat

Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je doorbloeding goed blijft. Daardoor is je lichaam ook beter in staat om vocht af te voeren. Dat geldt ook voor de toename van spiermassa. Bovendien verbeterd bewegen de hormoonbalans. Wil je graag meer sporten (misschien wel krachttraining), maar geen idee waar te beginnen? Meld je in dat geval aan voor de try-out en ik help je gericht op weg!

 

Inschrijven try-out

Aanmelden      

Tot slot!

Het overschot aan vocht moet door je lichaam zelf worden gereguleerd. Help je lichaam een handje door koolhydraten te minderen. En daarnaast door minder zout te eten en voldoende water te drinken. Dit is de natuurlijke manier voor het afdrijven van vocht en daarom ook de beste manier die er is.

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]