+31 6 14227133 [email protected]

Sterke buikspieren? Om deze 4 redenen belangrijk!

Best veel mensen zijn ontevreden over hun buikspieren. En dan vooral hoe de buik eruitziet. Zo houden sommige mensen hun T-shirt liever aan op het strand. Natuurlijk kan een sixpack mooi zijn, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Sterke buikspieren worden regelmatig geassocieerd met een sixpack. Toch hoeft iemand die sterke buikspieren heeft, niet per se zichtbare buikspieren te hebben. Iedereen kan sterke buikspieren ontwikkelen. Ontdek hieronder de belangrijkste voordelen!

Minder snel klachten

Buikspieren zijn bij enorm veel bewegingen betrokken. Logisch, want ze vormen het centrum van de kracht. Wanneer buikspieren onvoldoende ontwikkeld zijn, kun je daar zeker problemen van ervaren. Het lichaam moet dan compenseren door andere spieren aan te spannen. Het gevolg is dat gewrichten en botten zwaarder dan nodig worden belast. Sterke buikspieren leiden dus minder snel tot rugklachten of klachten aan de nek en het bekken.

Functioneel trainen

Op basis van het bovenstaande is mijn advies daarom: train de buikspieren op een functionele manier. Het helpt dan ook in de dagelijkse activiteiten. Een correcte trainingstechniek is erg belangrijk wanneer je bezig bent met krachttraining. Met het 12 weken online coaching programma krijg je alles wat je nodig hebt om sterke buikspieren te ontwikkelen.

 

Inschrijven online coaching

” Goede training en begeleiding gekregen van Bob. Ook de schema’s die hij samenstelt aan de hand van mijn behoefte en ervaring zijn top ” – Marco Wiers (Google review)

Inschrijven

Efficiënter ademhalen

Buikspieren spelen een belangrijke rol bij de ademhaling. Zo helpen ze om het middenrif samen te trekken. De rechte en dwarse buikspieren zorgen voor opwaartse druk. Met andere woorden, ze drukken de lucht uit de longen. Met specifieke buikademhalingsoefeningen kan de ademhaling beter gecontroleerd worden. Zijn de buikspieren sterker? Dan draagt dat dus ook bij aan een efficiëntere manier van ademhalen. Beter ontwikkelde helpen bovendien de fysieke prestatie en het lichamelijk herstel.

Betere rompstabiliteit

Wanneer de buikspieren sterker zijn, zullen bewegingen in de armen en benen sterker en explosiever zijn. Ze zorgen voor een rechtopstaande houding, waardoor de kans op blessures kleiner is. De core unit (rompspieren) stabiliseren de wervelkolom vanaf het bekken tot de nek en schouders. Een beweging begint vanuit de core unit. Dat betekent dus dat deze spieren moeten aanspannen om de stabiliteit te handhaven. Met sterkere buikspieren worden de rugspieren beter ondersteund. Een betere coördinatie tussen beide groepen helpt bij het voorkomen van schade.

Verbeterd spiercoördinatie

Er zijn veel fysieke activiteiten waarbij een goede coördinatie van het onder- en bovenlichaam nodig is. De buikspieren ondersteunen de bovenste lijn van het lichaam en controleren tegelijkertijd de ondersteunende bewegingen van armen en benen. Sterke buikspieren helpen dus om de spiercoördinatie te verbeteren. Bovendien helpen ze bij het ontwikkelen van de uithouding.

Een sixpack nodig?

In de intro heb je kunnen lezen dat een sixpack niet noodzakelijk is. Wil je toch graag die blokjesbuik waar je al jaren van droomt? In dat geval zal het vetpercentage verlaagd moeten worden. De richtlijn voor de mannen is dan een percentage van 10% of minder. Voor de vrouwen is dat een percentage van 14% of minder. Het vet rondom de buik wordt niet verbrand door continu buikspieroefeningen te doen. Tenslotte kan er geen lokaal vet worden verbrand. 

Sixpack het doel?

Waar moet je dan wel aan denken? Een combinatie van kracht- en cardiotraining en gezonde voeding. Train ook zeker met regelmaat de been, rug, schouder, borst- en armspieren. Ik leg je graag uit hoe je met een optimale techniek traint. Ervaar aan den lijve hoe je met minder training, meer resultaat haalt. Meld je hieronder direct aan voor de actie!

 

” Niet alleen is de conditie beter en zit ik lekkerder in me vel, ik merk ook dat ik langzaam een two-pack begin te krijgen ” – Ronald van Lente (Google review)

Aanmelden try-out 

Start met planken

Op zoek naar een geschikte oefening waarbij het spierkorset rondom de wervelkolom verstevigd kan worden? De plank is dan een prima oefening (officiële benaming is hoover). Hoewel het een vrij eenvoudige oefening is, wordt hij nog te vaak verkeerd uitgevoerd. Daarom hieronder nog een korte omschrijving van de juiste techniek.

  1. Steun met de tenen en onderarmen op een bank of op de grond
  2. De ellebogen steunen recht onder de schouders en de voeten staan op heupbreedte
  3. De rest van het lichaam is vrij van de grond en het lichaam bevindt zich in een rechte lijn
  4. Zet voldoende druk op de buikspieren (knijp ze aan). Zorg er dus voor dat de billen niet te laag (te veel druk op de onderrug) en te hoog (te weinig buikspanning)
  5. Span ook de bil- en bekkenbodemspieren aan en behoud een rechte rug
  6. Adem rustig en gecontroleerd door tijdens het planken

Planken techniek

Leer effectief trainen

Natuurlijk bepaald de trainingstechniek voor een groot deel of je ook daadwerkelijk sterke buikspieren ontwikkeld. Twijfel je of je wel goed traint? En zou je graag persoonlijke begeleiding willen op een laagdrempelige manier? De TrainBeter try-out sluit hier volledig op aan! In 11 sessies (1 sessie gratis) krijg je inzicht in houding en ademhaling. Ook ontvang je mijn boek ‘’12 tips om effectiever te trainen’’ op papier. Ideaal als handig naslagwerk.  

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]