+31 6 14227133 [email protected]

Een goede ademhaling: om deze redenen belangrijk!

Dat een goede ademhaling ontzettend belangrijk is wanneer je met krachttraining bezig bent, staat buiten kijf. Er zijn verschillende spieren betrokken bij de ademhaling. Mocht je nog niet weten welke het zijn, raad ik je aan het overzicht van spieren die betrokken zijn bij de ademhaling te bekijken. Vandaag vertel ik je meer over de redenen waarom een goede ademhaling zo belangrijk is. De kans is groot dat je een aantal voordelen nog niet kent. Mocht je hulp nodig hebben bij het aanleren van een bewuste en effectieve ademhaling, dan is een try-out bij TrainBeter op jouw lijf geschreven!

Ademhaling wordt anders

Wist je dat de ademhaling anders wordt door veranderingen in je houding? Ook door fysieke inspanning en door je geestelijke gesteldheid verandert je ademhaling. Er zijn een aantal spieren die een belangrijk rol vervullen bij de ademhaling. Waaronder bij het vastzetten van lichaamsdelen, om voldoende kracht te leveren om de lucht in en uit de longen te verplaatsen. De ademhalingsspieren moeten harder werken als de ademhalingsarbeid groter is.

Verhoogde adembehoefte

Er moeten meer en sneller gasvolumes verplaatst worden en de opgewekte druk moet hoger zijn. Het lichaam moet ten slotte wel kunnen voldoen aan een verhoogde adembehoefte bij inspanning. In sommige gevallen zijn de hulpademhaling spieren de hoofd ademhaling spieren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een verlamd diafragma of bij verlamde tussenribspieren. Ademhaling is dan nog steeds mogelijk omdat de hulpademhaling spieren nog meer ingeschakeld worden om het te corrigeren. Zo zie je maar weer waar je lichaam toe in staat is!

Beter uithoudingsvermogen

Wanneer je niest of hoest is er kracht nodig. Spieren die in een goede conditie zijn, hebben minder zuurstof nodig om de inspanning te leveren. Met het trainen van je uithouding wordt het vermogen van je spieren om weerstand te bieden bij vermoeidheid, groter. Zijn de ademhaling spieren vermoeid? De ademhaling functie kan dan sneller falen. Genoeg redenen om je uithouding dus te verbeteren. Middels Personal training, online coaching of mijn speciale try-out actie, leg ik je graag uit hoe je zowel je uithouding als kracht tegelijkertijd kunt verbeteren!

Optimale spierbalans

Een goede houding zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van de ademcapaciteit. Je creëert daarmee ook een optimale spierbalans. Zwakke of gespannen spieren kunnen ervoor zorgen dat de druk in de longen en het longvolume beperkt blijven. Een afwijking in de houding die samenhangt met bijvoorbeeld osteoporose (botontkalking) kunnen de ademhaling dan behoorlijk belemmeren.

Sterke spieren

Stel je voor dat de buikspieren erg zwak zijn. In dat geval lukt het niet om de om de maximale uitademingsdruk op te wekken. Toch is die nodig wanneer je een grotere zuurstofbehoefte nodig hebt. Niet alleen is dat het geval bij inspanning, maar bijvoorbeeld ook wanneer je ziek bent. Ook kunnen zwakke bovenrug strekkers en een zwakke monnikskap spier het afvlakken van de bovenrug belemmeren. Het lichaam is dan minder in staat om de ribbenboog omhoog te tillen en uit te zetten om de longcapaciteit volledig te kunnen benutten.

Ja, ik wil me aanmelden  

Betere coördinatie

Het uitvoeren van een activiteit op een ongecontroleerde manier zorgt ervoor dat het lichaam meer zuurstof moet verbruiken. Dus ook wanneer je de oefeningen verkeerd uitvoert. Een groot deel van de mensen voert de oefeningen niet goed uit. Bekijk enkele ervaringen van anderen die inmiddels beter trainen. Bij het goed en gecontroleerd uitvoeren van oefeningen zal de ademhalingsarbeid kleiner worden. Zo heb je meer energie over en kun je deze langer benutten!

Lichaamsgewicht verlagen

Ademhalingsklachten komen vaker voor bij mensen met overgewicht. Iemand is dan sneller buiten adem en zeker wanneer er inspanning wordt geleverd. Om je een indruk te geven: het ademhalen kost gemiddeld drie keer meer zuurstof bij iemand met ernstig overgewicht in vergelijking met iemand die een gezond gewicht heeft. Wil je graag afvallen? Ik help je er graag bij, zodat ook je ademhaling een stuk beter zal worden.

Betere algehele lichamelijke conditie

Met het verbeteren van de cardiovasculaire conditie, kun je de ademhaling verbeteren. Het vermogen van hart en longen verbeterd. Spieren kunnen niet alleen beter, maar ook sneller van zuurstof worden voorzien. Ik raad je aan om het hele lichaam te trainen. In eerste instantie eerst de benen en daarna het bovenlichaam (bijvoorbeeld de armen). De hulpademhaling spieren worden dan gebruikt bij de ademhaling.

Ontspan op tijd

Ontspanning zorgt voor een verminderde zuurstofopname door de spieren. Oefeningen voor de buikademhaling kunnen helpen om de ademhaling beter te controleren. De oefeningen zijn extra nuttig wanneer de hulpademhaling spieren van de hals en het bovenste borstdeel gebruikt. Diep ademhalen kan de arbeid die je lichaam ervaart, een stuk verminderen. Het helpt dan ook om te ontspannen wanneer je buiten adem raakt of de adem moet inhouden.

Beter trainen

Beter trainen gaat niet alleen over het aanleren van de juiste uitvoering van de oefeningen. Het gaat er ook over dat je op een bewuste manier leert ademhalen. Je weet nu waarom een goede ademhaling zo ontzettend belangrijk is. Bij de Personal training, Small group training en online coaching leer ik mijn cliënten hoe ze bewust en effectief ademhalen. En dat doe ik op een laagdrempelige manier zodat iedereen het begrijpt en er ook daadwerkelijk iets aan heeft. Interesse in persoonlijke begeleiding? Meld je vandaag nog aan voor de try-out actie!

Ja, ik wil beter trainen  

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]