+31 6 14227133 [email protected]

Smokkelen tijdens krachttraining: effectief of niet?

Met smokkelen tijdens krachttraining wordt bedoeld dat de belasting op een progressieve manier wordt opgevoerd. Striktheid in oefeningen is belangrijk om te weten waar je mee bezig bent. Anderzijds zorgt té strikt zijn ervoor dat je lang kunt blijven hangen in een weerstand waarmee geen enkel controleverlies optreedt. Reden te meer om meer te vertellen over het smokkelen tijdens het trainen. Smokkel jij wel eens? Laat het me weten in de comments! ?

Bewust worden wat je doet

Bij TrainBeter Personal Fitness Centrum leer je een oefening correct uitvoeren. Dat betekent dat je de spiergroep voelt die ook daadwerkelijk betrokken is bij de oefening. Op die manier word je bewust van wat je doet. Het komt nog veel te vaak voor dat mensen geen idee hebben van de juiste trainingstechniek. Behoor jij ook tot deze groep? Geen probleem, wij hebben de oplossing. Start bij ons een try-out en leer het optimale uit de training te halen.

 

Inschrijven try-out

Aanmelden      

Bouw een goede basis

Het is erg belangrijk dat je met krachttraining een goede basis bouwt. Te snel trainen met zware gewichten is vragen om problemen. Blessures ontstaan sneller en resultaat blijft uit. Zonde van je kostbare energie! Een goede uitvoering van de oefeningen is daarom ontzettend belangrijk. Weten hoe je effectief traint draagt bij aan een duurzaam resultaat.

Bodybuilders en powerlifters

Kijkend naar bodybuilders en powerlifters is een verschil te zien. Waar bij bodybuilding het gewicht het middel is en de spieren het doel, is het bij powerlifting precies andersom. Spieren moeten belast worden om ze op te bouwen. Belasting is dan het toedienen van trainingsprikkels. In dit geval dus het trainen met gewichten.

Spiermassa opbouwen

Spiermassa opbouwen is geen weektaak. Het vergt veel tijd en discipline. In de basis gebeurt dat het beste met strikt uitgevoerde oefeningen. Er is dus controle van begin tot eind. Belasting aanpassen op de belastbaarheid is een stap in de goede richting. Wil je erachter komen welke belasting ideaal is voor jouw lichaam? Meld je dan aan voor de try-out en leer écht te luisteren naar je lichaam.

Te strikt zijn in oefeningen

Natuurlijk kan je ook te strikt zijn in oefeningen. Eerlijk is eerlijk, in de praktijk kom ik dit zelden voor. Ben je bijvoorbeeld verslaafd aan isolatie oefeningen? Het kan dan te makkelijk worden. Je blijft bijvoorbeeld hangen in een weerstand waarmee geen controleverlies optreedt. Eigenlijk train je dan onder je vermogen. Onderbelasting dus. Net als overbelasting zorgt het voor achteruitgang. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Belasting progressief opvoeren

Na de try-out kan je alle basis oefeningen correct uitvoeren. Dat is mijn streven. Is dat het geval? Het wordt dan tijd om op een productieve manier te leren smokkelen. Hiermee wordt bedoeld dat je de trainingsprikkel op een progressieve wijze gaat opvoeren. Je smokkelt dan met een strikte uitvoering, alleen de belasting van de oefening neemt toe. Smokkelen kan op allerlei manieren. In het volgende kopje vertel ik er meer over! ?

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

Biceps en schouders trainen

Bij het trainen van je biceps kan je de heupen in het laatste gedeelte van de set inzetten. Let wel: wanneer je de oefening niet meer strikt kunt uitvoeren. Een ander voorbeeld. Bij het trainen van je schouders (side of front raise) kan je de rug iets meebewegen tijdens het heffen. Beide zijn vormen van creatief smokkelen.

Hulp van buddy

Soms kan het helpen wanneer je een buddy hebt die meetilt. Bijvoorbeeld bij het bankdrukken. De buddy helpt in dat geval met tillen wanneer de barbell niet meer op eigen kracht uitgeduwd kan worden. Wanneer de belasting niet ontdoken wordt, kan smokkelen zeker van toegevoegde waarde zijn. Natuurlijk is dit afhankelijk van je trainingsdoel. Welk doel heb jij met het trainen? Laat het me weten in de comments! ?

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]