Op zoek naar de perfecte hardloopschoenen voor jou? Het is handig wanneer je weet waarop je moet letten bij het kopen van een hardloopschoen. Rekening houdend met een aantal criteria, kan je makkelijker de loopschoen uitkiezen die bij jou past. Hierbij gaat het vooral om de pasvorm, de voetafwijking, het lichaamsgewicht, de ondergrond, de frequentie van trainen en het trainingsdoel. Bovendien, wat is het effect van beter trainen op hardlopen? Ontdek er meer over.
Juiste pasvorm
Pasvorm is te kort door te bocht. Wat ik bedoel is: de juiste pasvorm. Alleen wat is dan precies de juiste pasvorm? Om hierachter te komen, zal je moeten letten op een aantal punten. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet voor je ?
- Tussen de zijkanten van de hielkap mag er geen ruimte zijn voor een vinger. Let wel: bij het staan in de schoen met losse veters. Tijdens het wandelen mag de schoen niet slippen
- De breedte van de hielkap komt overeen met de hakbreedte
- Tussen de grote teen en de schoen zit er ongeveer 0,5 cm ruimte. Met andere woorden: je moet de tenen kunnen bewegen
- De schoen omsluit de voorvoet. De voet kan dus niet schuiven in de schoen
- Pas de schoen aan het einde van de dag
” Ik deed letterlijk maar wat.. totdat iemand me adviseerde een trainingsplan bij TrainBeter te volgen ” – Cindy vd Zwaan (Website review)
Inschrijven
Voetafwijking
Wat voor type voet heb je? Je voettype is op te meten bij een speciaalzaak. Simpel gezegd zijn er vijf type voeten: de normale voet, de knikvoet, de holvoet, de platvoet en de knikplatvoet. Er is een reƫle kans dat er binnen het assortiment van de winkel vier type schoenen zijn. Het gaat om de neutrale, de (lichte) anti-pronatie en de anti-suppinatie schoen. De anti-pronatie schoen voorkomt dat de voet te ver naar binnen draait. De anti-suppinatie schoen voorkomt dat de voet juist te ver naar buiten draait. Is jouw voettype bekend? Dan weet je veel beter welk type schoen jij nodig hebt.
Lichaamsgewicht
Bij het hardlopen zijn de schokken op de gewrichten groter dan wanneer je wandelt. En die schokken moeten natuurlijk goed opgevangen worden. Enerzijds hangt de mate van schok af van de loopsnelheid. Anderzijds van het lichaamsgewicht. In de regel hebben zwaardere mensen ook een zwaardere schoen nodig dan lichtere mensen. Natuurlijk is het goed om te weten waar het opvangen van de schokken precies gebeurt. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet voor je.
- Schokdemping in de schoen zelf: in de inleg, tussen- en slijtzool
- Schokdemping in spieren, gewrichten en pezen: knie, heup en kraakbeen in ruggenwervels. En in spieren en pezen van de voet, het onderbeen en de romp
- Ondergrond zoals gras, bosgrond of zand
Ondergrond
De ondergrond is erg bepalend voor het type schoen dat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste slijtzool. Dat kan erg handig zijn wanneer je in de sneeuw, op het asfalt, in het zand of in de modder loopt. Bedenk van tevoren waar je gaat lopen. De hardloopschoenen die voor een bepaald type ondergrond geschikt zijn, staan over het algemeen bij elkaar.
Frequentie van trainen
Hardloopschoenen slijten natuurlijk sneller wanneer je meer loopt. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe vaak je gaat hardlopen. Wanneer je iets vaker gebruikt, heb je beter materiaal nodig. Koop in ieder geval een specifieke hardloopschoen. Ook al ben je maar van plan 1 keer in de 2 weken te hardlopen, ga niet op je normale wandelschoenen hardlopen. Daardoor ontstaan vervelende blessures. Speciale hardloopschoenen zijn voorzien van speciale onderdelen. En ze voldoen aan de kenmerken waarmee de schoen beter bestand is tegen schokbelasting. Gebruik ze dus!
Effectieve krachttraining
Te veel hardlopen, te intensief hardlopen, te weinig rust nemen en krachttraining ontzien, kunnen tot blessures leiden. Veel mensen die hardlopen zien het nut niet in van krachttraining. En dat is een grote vergissing. Effectieve krachttraining is enorm bevorderlijk voor de spieren die nodig zijn bij het hardlopen. Denk o.a. aan de spierkracht in de benen en de core. Bovendien kan het verzuringspunt in de benen dan uitgesteld worden. Alles leren over effectieve krachttraining als aanvulling op het hardlopen? Meld je dan aan voor een try-out en leer optimaal krachttrainen.
” Je krijgt een goede basis mee om zelf verder te trainen of onder begeleiding ” – Esther vd Pol (Website review)
Aanmelden try-out
Voorbeelden blessures
Niet alleen een gebrek aan spierkracht, maar ook een gebrek aan lenigheid of doorgezakte voeten kunnen blessures veroorzaken. De blessures die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld een springers of lopersknie, een achillespeesontsteking en rug/knie- en heupklachten. Je weet nu dat het belangrijk is dat de schoen en de gewrichten de klappen bij het hardlopen goed opvangen. Wat kun je zelf al doen om deze schokbelasting te verminderen? Het toepassen van een juiste looptechniek, een goede loopschoen te dragen en de spieren te verstevigen.
Doel behalen
Of het nu gaat om hardlopen, spiermassa opbouwen, gewichtsverlies, rugklachten verhelpen of lekkerder in het vel zitten, het kan allemaal. Wat jij nodig hebt is motivatie, kennis en kunde. Iemand die jou kan vertellen en laten zien hoe je het op de juiste wijze aanpakt. Dagelijks help ik mensen bij het bereiken van hun fysieke en mentale doelen. Dat doe ik middels een combinatie van effectieve krachttraining en haalbare voedingsadviezen. Ik kijk ernaar uit om je daadwerkelijk iets te leren.