+31 6 14227133 info@trainbeter.nl

Overzicht calorieverbruik van ruim 15 sport- en beweegactiviteiten

Een overzicht van het calorieverbruik van ruim 15 sport- en beweegactiviteiten kan handig zijn. Doe je aan sport? Er wordt wel eens gezegd dat je al een sporter bent wanneer je minimaal 12 keer per jaar sport. Eigenlijk zijn we dan bijna allemaal sporters. Je hebt vast bepaalde redenen voor sportbeoefening. Het kan bijvoorbeeld een compensatie zijn van een beroepsleven met weinig beweging en veel stress. Of je vindt het prettig om samen te zijn (teamsport). Het overgrote deel van de mensen sport voor het plezier en om energieker te zijn.

Sport en voeding

Sport en gezonde voeding hebben natuurlijk te maken met elkaar. Sportactiviteiten stimuleren de eetlust. Wanneer voeding wordt afgestemd op de sport, kan dat leiden tot een verbeterde sportprestatie. Hoeveel calorieën verbruik je eigenlijk bij sport? Er zijn verschillende activiteiten die onder sport vallen. Hieronder een overzicht wat het calorieverbruik is per uur bij verschillende sportieve activiteiten.

Werken aan een optimaal calorieverbruik? Start met de try-out!

 • Uitgebreide intake
 • 11 Personal training sessies
 • Effectief werken aan je persoonlijke doel(en)
 • Voedingsadvies
 • Lichaamsmeting (2x)
 • Boek: 12 tips om effectiever te trainen

NU voor €399,-

Sportactiviteit Calorieverbruik p.u. bij 80 kg Calorieverbruik p.u. bij 100 kg
Spinnen 1200 kcal 1400 kcal
Squashen 960 kcal 1200 kcal
Hardlopen 920 kcal 1150 kcal
Vechtsport 800 kcal 1000 kcal
Schaatsen 630 kcal 700 kcal
Joggen 560 kcal 700 kcal
Krachttraining 560 kcal 700 kcal
Skiën 560 kcal 700 kcal
Voetbal 560 kcal 700 kcal
Zwemmen 540 kcal 600 kcal
Fietsen 540 kcal 600 kcal
Aerobics 480 kcal 600 kcal
Ballet 480 kcal 600 kcal
Fitness 440 kcal 550 kcal
Badminton 360 kcal 450 kcal
Tafeltennis 320 kcal 400 kcal
Turnen 320 kcal 400 kcal
Dansen 290 kcal 360 kcal

Inname voedingsstoffen

Bij wedstrijd- en topsporters geldt een andere inname van voedingsstoffen. Ook je leeftijd en geslacht spelen een rol. De behoefte aan energie wordt daarnaast ook beïnvloed door de duur van training(en), de frequentie en intensiteit van de trainingen. Over het algemeen geldt het volgende: voeding moet bestaan uit een grote hoeveelheid langzame koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en niet meer dan 35% vet.

Vitamines en mineralen

Bij sporten is het belangrijk dat je de glycogeenopslag optimaliseert. Net zoals je zorgt voor de inname van o.a. meer B-vitamines en mineralen. Belangrijke mineralen zijn ijzer, calcium, zink en magnesium. Voeding zorgt voor de levering van de gevraagde prestaties en voor beter en sneller herstel. Ziektes en blessures kunnen bovendien beter worden voorkomen.

Rust en activiteit

Wanneer je lichaam in een rusttoestand zit, haal je ongeveer 75% van de energie uit de verbranding van vet. De rest wordt geleverd door het verbranden van koolhydraten. Worden je spieren intensief belast? In dat geval worden koolhydraten aangesproken. De brandstof die in alle lichaamscellen aanwezig is, is ATP. De mate waarin je lichaam energie nodig heeft, bepaald of dat met zuurstof en melkzuur gebeurt. Energie leveren kan namelijk op verschillende manieren.

Beter calorieverbruik met ons speciale online coaching programma!

 • Trainingsprogramma
 • Voedingsadvies
 • Wekelijks persoonlijke coaching
 • Boek: 12 tips om effectiever te trainen
 • Incl. 1 Personal training pm = € 75,- pm
 • Excl. 1 Personal training pm = € 50,- pm

Snelle en explosieve kracht

Wanneer je lichaam energie levert zonder dat daar zuurstof en melkzuur voor nodig is, is er sprake van een snelle en explosieve krachtbelasting. Voorbeelden zijn gewichtheffen en sprinten. Voor activiteiten als deze kan ongeveer 6 à 7 seconden energie vrijgemaakt worden. Je lichaam bereikt dan de max aan energie zonder dat er zuurstof en melkzuur nodig is.

Hogere intensiteit

Bij energieleverantie zonder zuurstof en met melkzuur is er sprake van een activiteit met een hogere intensiteit. Voorbeelden zijn voetballen en lange sprints. De energie die hierbij vrijkomt is goed voor de eerste 2 tot 3 minuten. De glucose die als glycogeen in de spieren opgeslagen is, wordt zonder zuurstof omgezet in melkzuur. Dat melkzuur veroorzaakt het verzurende gevoel in spieren. Het gevolg is vermoeidheid.

Lange termijn activiteit

Bij het leveren van energie met zuurstof is een langere termijn nodig. Dat betekent een uur tot 90 minuten. Glucose wordt in dit geval met zuurstof afgebroken tot water en kooldioxide. Goed getrainde duursporters kunnen bij een hartslag van 85% ongeveer de helft van de energie halen uit de verbranding van vet. Om die reden kunnen zij bij een marathon bijvoorbeeld op een constante snelheid lopen. Spierglycogeen blijft namelijk gespaard.

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.