+31 6 14227133 [email protected]

Geen spiergroei? 7 mogelijke verklaringen!

Heb je het gevoel alles goed te doen, maar zie je weinig of geen resultaat? Eigenlijk is het antwoord vrij simpel. Je laat ergens nog wat steken vallen. Ga dus op zoek naar de factoren waardoor je niet het gewenste resultaat haalt. Misschien zie je bepaalde dingen over het hoofd. Alleen aan welke factoren moet je dan denken? Heb je zelf last van spieren die te weinig groeien? Mogelijk is de verklaring een van de onderstaande punten. Laat ik eerst even antwoord geven op de vraag hoe snel spieren eigenlijk groeien.

Verkeerde verwachtingen?

Just checking, weet je zeker dat je resultaten tegenvallen? Of liggen je verwachtingen te hoog? Nog steeds verwachten veel mensen na 3 weken al breed te kunnen worden. Dat is echter geen realistisch doel, dus zal je die eerst moeten bijschaven. Iemand die start met krachttraining kan gemiddeld een kilo per maand aan spiermassa opbouwen. Let wel: de omstandigheden zijn dan optimaal. Wanneer je al langer met krachttraining bezig bent, daalt dat maximum. Ben je al meer gevorderd met krachttraining? Denk dan aan een maximum van 0,5 kilo spiermassa per maand.

Waar gaat het mis?

Haal je het bovenstaande bij lange na niet? Groeien je spieren nauwelijks, terwijl je wel 3 keer per week traint? Er is dan hoogstwaarschijnlijk iets anders aan de hand. Maar dat had je uiteraard zelf ook al bedacht. Op meerdere vlakken kan er (nog) iets misgaan. Ik noem hieronder 7 mogelijke verklaringen die spiergroei kunnen beperken.

Verkeerde techniek

Een bekend probleem voor mensen die net starten met krachttraining, maar zeker ook bij mensen die al langer trainen. Een verkeerde of onjuiste techniek. Het is essentieel om bij krachttraining de juiste techniek te gebruiken. Daardoor worden de doelspieren daadwerkelijk getraind. Lang niet altijd wordt dit probleem direct duidelijk. Waar in het begin nog wat progressie wordt geboekt, ontstaan na verloop van tijd problemen zoals blessures. Eigenlijk zou iedereen met een optimale techniek moeten trainen. De try-out gaat jou helpen om super effectief te leren trainen!

 

Aanmelden try-out 

Slecht trainingsschema

Met een slecht trainingsschema werk je spiergroei natuurlijk tegen. Alleen wanneer is een trainingsschema slecht? Ga in ieder geval na of je trainingsschema voldoet aan de volgende eisen: goede warming-up, elke spiergroep wordt minimaal 2 keer per week getraind, iedere spiergroep wordt vooral met compound oefeningen getraind, minimaal 36 uur rust voor er weer opnieuw getraind wordt en een goede cooling-down. Met mijn 12 weken online coaching programma krijg je op maat gemaakte trainingsschema’s aangeleverd.

Geen variatie

Je trainingsschema voldoet aan de eisen? Er liggen dan nog steeds fouten op de loer. Niet afwisselen met de training is een veelgemaakte vergissing. Veel sporters blijven te lang hetzelfde trainingsschema volgen. Het is alleen zo dat je spieren afwisseling nodig hebben. Ze krijgen dan daadwerkelijk de groeiprikkel die je wilt creëren. Heb je moeite om trainingen uitdagend te houden? Tijdens een Personal training traject leer ik je alles over trainingstechniek, ademhaling, variëren en intensiveren. Volgens de ervaringen van anderen werkt het als echte eye opener. 

 

Inschrijven online coaching

 Inschrijven

Te weinig slaap

Spieren groeien niet tijdens de training, maar tijdens je herstel. Zorg dus dat je iedere nacht minimaal 7 uur slaap krijgt. Spieren hebben namelijk voldoende hersteltijd nodig. Een vast ritme gaat je daarbij helpen. Weet je van jezelf dat je de hele dag nogal gestrest bent? Dat doet je spiergroei zeker geen goed.

Te weinig drinken

Hydratatie is ontzettend belangrijk voor spiergroei. Dagelijks heb je ongeveer 1,5 liter water nodig. Wanneer je veel sport en transpireert is het verstandig om zelfs aan de 2 liter te zitten. Veel sporters onderschatten hoe belangrijk genoeg drinken is. Toch kan het de voortgang behoorlijk hinderen. Is het moeilijk om voldoende te drinken? Nee, eigenlijk niet! Neem elke dag een flesje water mee en zorg dat je hem in je zicht hebt.

Te weinig eiwitten

Het belang van eiwitten is groot met krachttraining. Voor spiergroei heb je naast de nodige calorieën ook voldoende eiwitten nodig. Ze leveren aminozuren en zijn de bouwstenen van je spieren. Voor krachtsporters geldt een vuistregel van 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Het lijkt veel, maar gaat toch sneller dan je denkt. Je zit er al snel aan wanneer je bij elke maaltijd een goede bron van eiwitten eet.

Te weinig eten

Je lichaam heeft een calorieoverschot nodig om spieren te kweken. Bij beginners is dat vaak niet het geval. Meer spiermassa betekent meer gewicht. Zorg dus dat je voor een licht overschot gaat. Dit zodat de groei vooral spierweefsel is en geen lichaamsvet. Blijft je gewicht gelijk? Je eet dan waarschijnlijk te weinig om spieren op te bouwen. Je komt al een heel eind door dagelijks ongeveer 200 calorieën extra toe te voegen.

Beter trainen

Beter trainen is effectiever en bewuster trainen. Je leert een optimale trainingstechniek te ontwikkelen waarmee je de doelspieren daadwerkelijk sterker maakt. Heb je behoefte aan een expert die met je meekijkt? Met minder training meer resultaat? De try-out actie is dan op jouw lijf geschreven. Je maakt kennis met mijn werkwijze en kunt al je persoonlijke vragen stellen over training en voeding.

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]