+31 6 14227133 [email protected]

Borstspieren trainen? Alle knowhow die je nodig hebt om te knallen in de sportschool!

Borstspieren zijn over het algemeen populair bij de mannen die naar de sportschool gaan. Dat komt o.a. doordat goed getrainde borstpieren van buitenaf goed zichtbaar zijn. Om je borstspieren nog effectiever te trainen, is het handig als je er wat vanaf weet. Wat kennis over de anatomie van de borst is wel zo handig om te weten wat je doet.

Welke vragen worden behandeld?

Er zijn een aantal vragen waar je na het lezen van dit artikel antwoord op krijgt. Welke borstdelen zijn er? Wat zijn de aanhechtingspunten van de borstspieren? Voor welke bewegingen zorgt de borst? Om de borst te laten groeien, is enige knowhow wel zo prettig. Zo weet je beter hoe je de borstspieren kunt versterken.

Try-out actie

 

 • Uitgebreide intake
 • 11 Personal training sessies
 • Effectief werken aan je persoonlijke doel(en)
 • Voedingsadvies
 • Lichaamsmeting (2x)
 • Boek: 12 tips om effectiever te trainen

NU voor €399,-

Pectoralis major

Bij de pectoralis major zal je interesse vooral liggen. Het gaat om de grote borstspier, waarbij je een drietal koppen afzonderlijk van elkaar kunt trainen. De drie delen zijn: pars abdominalis, pars sternocostalis en pars clavicularis. In zijn geheel zorgt de borstspier voor het omlaag en naar de romp toe bewegen van de arm. Een andere functie is het naar binnen draaien van de arm. Tot slot is het een hulpademhalingsspier bij het vastzetten van de schoudergordel. Tijdens het trainen van de borstspieren is het accent eenvoudig te verleggen op een bepaald deel van de borst.

Bovenste borstdeel

Dit deel wordt ook wel de pars clavicularis genoemd. De aanhechtingen bevinden zich aan het sleutelbeen en aan de grote knobbellijn van de bovenarm. Dit deel zorgt naast de eerdergenoemde functies voor het naar voren bewegen van de arm. Om het bovenste deel van de borst te trainen kan je ervoor kiezen om een bankje schuin omhoog te zetten.

Middelste borstdeel

De Latijnse term voor dit deel van de borst is pars sternocostalis. De aanhechtingen bevinden zicht aan het borstbeen en de grote knobbellijn van de bovenarm. Dit borstdeel heeft dezelfde functies als het bovenste borstdeel. Een geschikte oefening voor het versterken van het middelste borstdeel is de dumbell pullover. Door het bankje schuin naar beneden te zetten, leg je het accent op dit deel van de borst.

Onderste borstdeel

Het onderste borstdeel wordt ook wel pars abdominalis genoemd. De aanhechten zijn de rectus schede en de grote knobbellijn van de bovenarm. Dit borstdeel zorgt voor alle genoemde functies van de pectoralis major, maar helpt niet mee bij het naar voren bewegen van de arm. Geschikte oefeningen voor dit deel van de borst zijn pullovers en decline chest press.

Pectoralis minor

De Nederlandse benaming van deze spier is de kleine borstspier. Veel mensen weten niet dat er überhaupt een kleine borstspier is. Functies van de kleine borstspieren zijn het naar voren en naar beneden bewegen van de schoudergordel. De aanhechtingsplaatsen zijn de ribben en een uitsteeksel van het schouderblad. De spier ligt onder de pectoralis major. Daarmee is het een kleine spiergroep die minder aandacht krijgt. Kleine borstspieren zijn er vooral voor de ademhaling (thank God dus dat ze er wel zijn?).

Borstoefeningen

Er zijn veel geschikte oefeningen om de borstspieren sterker te maken. Denk bijvoorbeeld aan opdrukken, bankdrukken, peck deck en fly’s. Varieer vooral met losse gewichten. Door het trainen met dumbells heb je het voordeel dat de bewegingsuitslag groter is. Ben voorzichtig met zwaar trainen. Door je borst verkeerd te trainen roep je schouderblessures sneller in de hand.

Tot slot

Met de informatie uit dit artikel kan je gericht aan de slag met het trainen van je borstspieren. Kennis van de spieren is handig om beter te weten waar je mee bezig bent in de sportschool. Het voordeel van duwende bewegingen waarbij borstspieren aangesproken worden, is bovendien dat de triceps ook meegetraind worden.

Online coaching

 

 • Up-to-date trainingsprogramma
 • Up-to-date voedingsadvies
 • Wekelijks persoonlijke coaching
 • Boek: 12 tips om effectiever te trainen
 • Incl. 1 Personal training pm = € 75,- pm
 • Excl. 1 Personal training pm = € 50,- pm
[do_widget id=grw_widget-2]

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]