+31 6 14227133 [email protected]

1. EET GEVARIEERD

Er zijn tal van levensmiddelen en het advies is om juist van variatie te genieten. Met gevarieerd eten, wordt ook wel een evenwichtige voeding bedoelt. Maak combinaties en kies voor producten die rijk zijn aan goede voedingsstoffen.

2. EET NIET TEVEEL EN BEWEEG

Om gezond te zijn is het belangrijk dat er een balans ontstaat tussen voeding en beweging. Zorg dat je tenminste 30 min. per dag op een lichte intensiteit beweegt.

 

gezonde voeding

3. WEINIG VETRIJKE PRODUCTEN

Vet levert levensnoodzakelijke vetzuren, en producten die vet bevatten, bevatten ook vetoplosbare vitaminen. Vet is bijzonder energierijk, waardoor teveel vet tot overgewicht kan leiden. Teveel verzadigde vetzuren verhogen het risico op storingen in de vetstofwisseling, mogelijk hart- en vaatziekten tot gevolg. Kies voor plantaardige oliën en vetten, bijvoorbeeld olijf- en sojaolie en daaruit vervaardigde margarine en halvarine. Let ook goed op verborgen vetten , dat meestal in vlees- en melkproducten, gebak en andere zoetigheden zit. Maar natuurlijk ook fastfood en kant-en-klaarproducten. Een totale inname van 60-80 gram vet per dag zou voldoende moeten zijn.

4. VEEL GROENTE EN FRUIT

Brood, pasta, rijst, graanvlokken, liefst volkoren bevatten nauwelijks vet. Ze zijn wel rijk aan vitaminen en mineralen, sporenelementen, vezels en secundaire plantenstoffen. Het gebruik van deze middelen mogelijk met vetarme ingrediënten. Gebruik dagelijks ruime porties vers groente en fruit, slechts kort gekookt of gebakken, of bijvoorbeeld een portie als sap.

5. VEILIGE BEREIDING

Kook en bak verschillende gerechten het liefst bij lage temperaturen, kort en met weinig vet. Dit zorgt ook voor het behoudt van de natuurlijke smaak. Dit voorkomt ook het verlies van voedingsstoffen en verhinderd het de vorming van schadelijke verbindingen.

6. DAGELIJKS MELKPRODUCTEN

Melk- en melkproducten bevatten net als vlees en eieren (in beperkte hoeveelheden) waardevolle voedingsstoffen zoals calcium, jodium en selenium. Vlees kan een goede bijdrage leveren aan de voeding vanwege zijn bijdrage aan goed opneembaar ijzer en B-vitamines. Kies hierbij natuurlijk voor magere of vetarme producten.

7. BEPERK GEBRUIK VAN SUIKER EN ZOUT

Gebruik slechts af en toe suiker en levensmiddelen waaraan tijdens de productie verschillende soorten suikers (bijvoorbeeld glucosestroop) zijn toegevoegd. Wees creatief met verse kruiden en specerijen, maar gebruik weinig zout. Als je het toch wilt gebruiken, gebruik dan zout met jodium en fluoride.

8. RIJKELIJK VOCHT

Water is van levensbelang. Het advies is om ongeveer 1,5 liter vocht per dag. Kies daarbij voor water zonder of met koolzuur en andere caloriearme dranken. Alcoholistische dranken slechts af en toe in kleine hoeveelheden gebruiken.

9. DE TIJD NEMEN VOOR JE VOEDING

Bewust eten helpt je om op de juiste manier te eten en daarnaast wil het oog ook wat. Maar gun jezelf de tijd om rustig te eten. Dit geeft plezier en zorgt dat je gevarieerd eet. Ook geeft het een beter gevoel van verzadiging.

 

 

Wil je nog meer specifieke tips of heb je nog andere vragen?

Laat hieronder je reactie achter of neem contact met ons op!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]