+31 6 14227133 [email protected]

In een van de voorgaande blogs, heb je kunnen lezen dat het drinken van water gunstig is als je veel spierpijn hebt. Nu ga ik verder in op de effecten van te weinig water drinken. Uit de praktijk blijkt dat nogal veel mensen hier moeite mee hebben. Ze vinden het niet lekker, drinken liever een kop koffie, hebben niet vaak dorst of denken er gewoonweg niet aan. In het ergste geval kan het voorkomen dat je een structureel vochttekort hebt. Er zijn dan een aantal verschijnselen waaraan je dat kunt herkennen.

 

Water drinken

1: SLECHTE ADEM  

Het hebben van een slechte adem kan gevolg zijn van te weinig drinken. Genoeg water drinken is nodig voor de aanmaak van speeksel. Speeksel heeft o.a. een anti-bacteriële protectie tegen infecties en het gebit. Kleine organismen in het speeksel zorgen ervoor dat de ademkwaliteit op peil blijft. Het is dus nodig om te voorkomen dat de bacteriën die een slechte adem veroorzaken, vrij spel krijgen. En naast zweten en plassen, raak je ook water kwijt met ademen.

2: VAAK HONGER

Sommige mensen verwarren honger met dorst hebben. Je lichaam geeft dezelfde signalen, dus je denkt dat je honger hebt, terwijl je lichaam behoefte heeft aan vocht. Je gaat dus meer eten, terwijl een glas water er eigenlijk al voor zou zorgen dat het gevoel van honger verdwijnt.

3: VAAK ZIEK ZIJN

Het lichaam heeft het nodig om te kunnen functioneren. Veel frisdranken, koffie en thee drijven vocht juist af, waardoor het lichaam deze ook niet behandelt als water. En nog steeds wordt er teveel gedacht dat iemand genoeg drinkt, terwijl het lichaam alsnog een tekort heeft. Om ziektes te vermijden, moet het lichaam worden voorzien van voldoende water. Langdurige uitdroging heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem.

4: NIET AFVALLEN

Ook al train je nog zo hard om die extra kilo’s kwijt te raken, het lukt je maar niet. Dit kan te maken hebben met het te weinig drinken van water. Het lichaam heeft water nodig om alle processen goed in gang te houden. Overmatig verlies van lichaamsvocht, leidt tot een vertraagde stofwisseling. En dit bevordert het afvallen juist niet.

5: NIET ZWETEN TIJDENS INSPANNING

Zoals je weet, is het belangrijk dat het vocht aangevuld wordt tijdens inspanning. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je uitdroogt. De zweetproductie stopt als je langdurig te weinig drinkt. Bovendien kan een hoge lichaamstemperatuur in combinatie met te weinig zweten en drinken, erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

6: DROGE HUID

Een mooie zachte huid, wordt niet alleen bepaald door het drinken van voldoende water. Dit heeft vooral te maken met hormonen. Wel houdt voldoende drinken de celwanden van je huid sterk. Je huid is van nature vet. Droge of schrale plekjes zullen sneller ontstaan bij een vochttekort.

WAT KAN ER NOG MEER GEBEUREN ALS JE TE WEINIG WATER DRINKT?

Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Het is goed om je bewust te zijn van deze overige kwalen die kunnen optreden als je te weinig water drinkt: vermoeidheid, slechte bloedcirculatie, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, slechte concentratie, stress en infectie aan de urinewegen.

 

Meer weten over beter trainen, herstel en voeding ?

Like TrainBeter op facebook en blijf altijd op de hoogte > facebook.com/trainbeternl 

Of neem contact op!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]