+31 6 14227133 [email protected]

Vegetarisme: uitleg van de soorten + de voor- en nadelen

In ons kleine kikkerlandje zijn ongeveer 800.000 vegetariërs. Waarom iemand vegetariër is, kan verschillende redenen hebben. Simpel gezegd is vegetarisme een voedingsmanier waarbij naast plantaardige voeding enkel producten worden genomen die van levende dieren komen. Het doden van dieren wordt hierbij afgewezen. We leven tegenwoordig in een tijd waarbij minder vlees eten meer voorkomt. Er is meer aandacht voor o.a. milieu.

Intro vegetarisme

In de praktijk betekent het dat vegetarisme op verschillende manieren terugkomt. Ik ga daar in dit artikel wat verder op in. Welke soorten vegetarisme zijn er? Wat eet iemand wel en wat niet bij die soorten? Wat zijn de belangrijkste gedachten achter deze soorten vegetarisme? En niet te vergeten: wat zijn de consequenties? Ontdek er meer over!

 

Soorten vegetarisme

Er zijn in de loop van de jaren meerdere vormen van vegetarisme ontstaan. Bij elke vorm wordt een andere keuze gemaakt in de voedingsmiddelen die worden gebruikt. Zo wordt er bij ovo vegetarisme naast plantaardige voeding, ook ei gegeten. Vlees, vis en melk wordt hierbij niet ingenomen. Een andere soort is lacto vegetarisme. Vlees, vis en ei wordt hierbij vermeden. Naast de plantaardige voeding, worden er ook melk- en melkproducten gebruikt. En dan is er ook nog het zogeheten lacto ovo vegetarisme. Bij die soort wordt alles, behalve vlees en vis gegeten.

Ovo vegetarisch

Iemand die ovo vegetariër is, eet dus niet alleen plantaardige voeding, maar ook ei. Eieren zijn namelijk niet per definitie bevrucht. En dus gaat er ook geen dier door. Deze vorm van vegetarisme is vaak ook terug te zien wanneer iemand geen leer wilt dragen. Slechts een relatief kleine groep is ovo vegetarisch. Met deze vorm kunnen er vrij snel tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan.

Lacto vegetarisch

Een persoon die lacto vegetariër is, eet geen vlees en vis. En daarnaast geen ei of producten die hieruit worden vervaardigd. Nadeel is dat de belangrijkste aminozuren juist in deze producten voorkomen. In tegenstelling tot dierlijke eiwitten hebben plantaardige eiwitten een lagere biologische waarde. Een combinatie van beide zou ideaal zijn.

Toelichting lacto vegetarisme

Zo kun je bijvoorbeeld granen en peulvruchten combineren met zuivelproducten. Daarnaast is het slim om met calcium verrijkte sojaproducten te nuttigen. In geval van lacto vegetarisme is er ook sneller een tekort aan zink, ijzer, jodium en omega 3 vetzuren. Daarom zijn producten die rijk aan ijzer zijn, denk aan haver en quinoa, raadzaam. Let wel: in combinatie met producten die rijk zijn aan vitamine C. Denk aan aardbeien, kiwi en bessen.

Lacto ovo vegetarisch

De lacto ovo vegetariër ziet dus af van vlees en vis. Van de vegetariërs is dit de grootste groep. Bij deze vorm van vegetarisme zijn er meerdere voordelen. Het is zelfs zo dat er bij mensen met deze soort vegetarisme een langere levensverwachting is. En daarbij zou diabetes en obesitas minder snel voorkomen. Hoe komt dat dan? Dat heeft te maken met het feit dat er meer complexe koolhydraten en vezels worden opgenomen. En daartegenover minder verzadigde vetten. Bovendien krijgt iemand met deze soort vegetarisme meer foliumzuur binnen.

Veganisten

Een groep die een aparte uitleg vraagt, zijn de veganisten. Zij eten alleen plantaardige producten en dus niets wat afkomstig is van dieren. Veganisten hebben als voordeel dat zij een beperkte hoeveelheid cholesterol en vet binnenkrijgen. Wel kan er sneller een tekort ontstaan aan belangrijke eiwitten. En dat is niet alles. Een tekort aan vitamine B2, B12, D, ijzer, zink, jodium en calcium ontstaat ook sneller.

Volwaardige vleesvervangers

Een dergelijke voeding zorgt dus wel voor een verhoogd risico wat betreft de gezondheid. In dit geval zal iemand voor volwaardige vleesvervangers moeten gaan. Dat dient als alternatieve bron van eiwitten. Aan welke producten moet je dan denken? Denk bijvoorbeeld aan tofu, tempé, noten, peulvruchten, tivall, seitan, valess en vivera. Trek in wat zoetigheid? Honing kan vervangen worden voor ahornsiroop, suikerbietensiroop of agavesiroop.

Raw fooders         

Raw fooders zijn aanhangers van rauw voedsel zoals rauwe eieren, vlees of vis. Met andere woorden, het voedsel wordt dus niet verhit. In dit geval is er een duidelijke voorkeur voor fruit, groente, zaden en noten. Wat is het motief van mensen om zo te eten? Bepaalde vitamines worden beter opgenomen wanneer ze rauw gegeten worden. Andere voedingsstoffen worden daarentegen beter opgenomen wanneer ze gekookt zijn. Raw fooder zijn is niet erg geschikt voor de lange termijn. En voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen al helemaal niet.

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

Volwaardige voeding

Nu je meer weet over vegetarisme en andere soorten, is het goed om eens in te gaan op een volwaardige voeding. Hoe ziet dat eruit? Het gaat om voeding wat vooral bestaat uit volkorenproducten, aardappelen, groente, fruit, melkproducten en peulvruchten. In kleine hoeveelheden komen ei, vlees en vis voor. Het eten wordt met weinig vet bereid en er worden veel verse producten gebruikt. Hieronder heb ik nog een duidelijk overzicht voor je!

  1. Voorkeur voor plantaardige producten
  2. Meer natuurlijke producten en minder bewerkte producten
  3. Voeding ongeveer voor de helft vers en niet verhit nuttigen
  4. Zorgvuldig bereiden met weinig vet
  5. Additieven in voedingsmiddelen vermijden
  6. Seizoensgebonden producten de voorkeur
  7. Milieuvriendelijk verpakte voedingsmiddelen de voorkeur
  8. Dierlijke voeding verminderen
  9. Erkende ecologische landbouwproducten meer gebruiken
  10. Landbouwproducten die eerlijk/vanuit sociaal acceptabele omstandigheden op de markt zijn gebracht hebben de voorkeur

Andere factoren

Bij volwaardige voeding wordt er naar gezondheidsaspecten dus ook rekening gehouden met milieu, maatschappelijke en economische aspecten. Er wordt steeds meer rekening gehouden met dergelijke factoren. Meer Nederlanders willen weten waar de voeding vandaan komt evenals hoe het geproduceerd wordt.

Try-out actie

Met de try-out krijg je 10 Personal training sessies tegen een gereduceerd tarief. Bovenop de 10 sessies krijg je nog eens 1 gratis sessie. Tijdens de try-out maak je kennis met mijn werkwijze. Ik leer je o.a. hoe je de juiste houding en ademhaling aanneemt bij de oefeningen. En dat is niet alles. Zo geef ik je allerlei handige voedingstips die jou gaan helpen om de persoonlijke doelen te behalen. Ook krijg je een lijst met gezonde tussendoortjes en ontvang je mijn boek ‘’12 tips om effectiever te trainen’’ op papier. Erg handig als naslagwerk!

Aanmelden try-out 

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]