+31 6 14227133 [email protected]

Piramidetraining bij krachtoefeningen: wat is het + handige voorbeelden

Train je al een tijdje, maar is het de hoogste tijd om jezelf wat meer uit te dagen? In dat geval is piramidetraining interessant. Het is een goede manier om te zorgen voor supercompensatie. Gebruik maken van een piramide is een bekende manier van op- en afbouwen bij een oefening. Hoe pas je deze manier van trainen eigenlijk toe? Wat zijn de voordelen van piramidetraining? Ontdek het in dit artikel!

Licht en zwaarder gewicht

Bij piramidetraining heeft iedere set een andere hoeveelheid herhalingen. Daarmee is het accent te verleggen met zowel lichte als zwaardere gewichten. Er zijn verschillende vormen van piramidetraining. Hier beperk ik me tot de meest bekende: de standaard, omgekeerde en dubbele piramide.

Beter leren trainen? Profiteer van de try-out actie!

 • Uitgebreide intake
 • 11 Personal training sessies
 • Effectief werken aan je persoonlijke doel(en)
 • Voedingsadvies
 • Lichaamsmeting (2x)
 • Boek: 12 tips om effectiever te trainen

NU voor €399,-

Standaard piramide

Bij de standaard piramide start je met lichte belasting. Je begint bijvoorbeeld met 15 herhalingen. De volgende sets bouw je de herhalingen af. Je gaat bijvoorbeeld naar 12, 10 en 8 herhalingen. Hoewel je de herhalingen afbouwt, bouw je het gewicht juist op. Heb je al wat meer ervaring? Het is dan bijvoorbeeld mogelijk vanaf 8 herhalingen terug te werken naar 6, 4 en 2 herhalingen. In dit geval werk je naar maximale kracht toe.

Omgekeerde piramide

De omgekeerde piramide is interessant wanneer je liever begint met de zwaarste gewichten. Je begint bijvoorbeeld bij 8 herhalingen. De volgende sets bouw je de herhalingen op naar 10, 12, 15 (en 20). In dit geval start je dus met het zwaarste gewicht en bouw je die gedurende de sets juist af. In dit geval werk je wat meer naar krachtuithouding toe.

Dubbele piramide

Bij de dubbele piramide start je met de lichtste gewichten. Vervolgens werk je naar de zwaarste gewichten, waarna je weer teruggaat naar de lichtste gewichten. Voorbeeld: je doet 20, 15 en 12 herhalingen en direct daarna weer 15 en 20 herhalingen. Andersom is ook mogelijk. In dat geval start je zwaar, vervolgens lichter en weer terug naar zware gewichten.

Belang van goede techniek

Wil je de piramide goed toepassen, dan is een goede techniek natuurlijk essentieel. Om vooruitgang te boeken is dat een hele belangrijke factor. Ook moet je bij piramidetraining goed weten wat je persoonlijke kracht en uithouding is. Dagelijks helpen wij mensen om beter (effectief, resultaatgericht en blessurevrij) te trainen.

Extra tips!

Enerzijds niet te zwaar trainen, anderzijds mogen de laatste herhalingen lastig gaan. Let wel: zonder extreem te smokkelen tijdens de training. Stel een piramide altijd stapsgewijs in. Op die manier kan je er beter mee aan de slag gaan. Ga elke set door tot de spiervermoeidheid goed voelbaar is. Heb je aan het einde van de sets nog genoeg kracht over? Voer de gewichten of de herhalingen dan wat op.

Effectieve piramidetraining met ons speciale online coaching programma!

 • Trainingsprogramma
 • Voedingsadvies
 • Wekelijks persoonlijke coaching
 • Boek: 12 tips om effectiever te trainen
 • Inclusief 1 Personal training pm = €75,- pm
 • Exclusief 1 Personal training pm = € 50,- pm

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]