+31 6 14227133 [email protected]

Te gespierd, dik of dun volgens anderen? Zo ga je ermee om!

Te dik, gespierd of dun volgens anderen? Allemaal vervelende kritiek wat je behoorlijk kan laten twijfelen. Soms geeft iemand in je omgeving kritiek vanuit eigen angsten. Toch kan die kritiek best hard aankomen bij jou. Hoe ga je daar mee om? Natuurlijk gaat het niet alleen om het werken aan meer zelfvertrouwen. Ik geef je een aantal tips ?

Hoe komt het aan?

In een land als Nederland zijn we behoorlijk goed in het delen van onze mening. Helaas kan deze lang niet altijd goed aankomen bij de ander. Denk bijvoorbeeld aan kritiek over je kipfiletjes, dunne lichaam, zwembandjes of sixpack (volgens een ander heb je namelijk wel een onderbuikje). Misschien heb je volgens iemand anders wel een te brede rug of moet je echt eens wat meer rust houden.

Impact van kritiek

Allemaal kritiek waar je niet vrolijk van wordt. Althans, de meeste mensen niet. Hoe je met die kritiek omgaat, wordt voor een deel bepaald door je opvoeding en hoe je in het leven staat. Hoe ga je om met dit soort meningen van anderen, wanneer je er toch wel last van hebt? Een mening van iemand anders kan (hoewel misschien onbewust en onbedoeld) veel impact op je hebben.

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

Mening van anderen

Jij krijgt net als iedereen liever een compliment. Misschien ben je net lekker bezig, maar twijfel je op de momenten dat er bepaalde opmerkingen naar je hoofd geslingerd worden. Hoe kan je ervoor zorgen dat de mening van anderen minder met je doet? Ofwel, hoe maak je jezelf minder druk om wat anderen zeggen of denken? Dat is lang niet altijd makkelijk. Wel zijn er een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Kritiek geven vanuit eigen angst

Misschien geeft iemand een mening vanuit een eigen angst. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zegt dat je helemaal geen Personal Training nodig hebt. Welnu, ik heb een belangrijke tip voor je. Anderen hebben lang niet altijd gelijk. Heel veel dingen die mensen zeggen, komen voort uit eigen angsten. Iemand die hoogtevrees heeft, zou boven aan de trap niet snel een sprongoefening doen. Misschien zijn ze zelf onzeker over datgene. Spreekt iemand dus uit eigen ervaring of is het een oordeel op basis van iets anders? Prik door opmerkingen heen en besluit daarna wat je ermee doet.

Eerlijk naar jezelf blijven

Niemand is te oud om te leren. Daarom zijn we best bereid iets te doen met kritiek. Alleen kritiek is lang niet altijd terecht. Het betekent niet dat je iets moet veranderen naar aanleiding van een opmerking van iemand. Verdrietig erom zijn werkt evenmin. Over het algemeen willen mensen zich belangrijk voelen en wat te zeggen hebben. De kritiek die je krijgt van iemand kan komen uit het feit dat iemand zichzelf graag hoort. Er zit lang niet altijd iets waardevols in de boodschap. Blijf dus altijd eerlijk naar jezelf. Doe je niks verkeerd, neem anderen dan zeker niet te serieus.

Twijfelen aan jezelf

Heb je last van andermans kritische opmerkingen over je lichaam? Of merk je dat je zelf regelmatig iemand bekritiseerd? We geven allemaal wel eens kritiek. Iemand die erg perfectionistisch is zal de lat ook sneller hoog leggen bij anderen. De voornaamste reden dat je je druk maakt om wat anderen zeggen, is dat je zelf niet goed weet of je het wel goed doet. Natuurlijk is dat ook begrijpelijk.

Werken aan zelfvertrouwen

Toch is het tijd dat je nagaat wat je eigen talenten zijn. Schrijf ze eens op. Jij mag er zijn en de keuzes die je maakt, komen vanuit jezelf. Althans, zo moet het zijn. De kritiek van anderen heeft dan veel minder invloed op je. Wanneer jij zekerder bent van jezelf, zal je merken dat anderen veel minder kritiek op je hebben. Of op hoe je eruitziet. En dat maakt kritiek geven door anderen meteen ook minder interessant. Hieronder sluit ik af met nog wat extra tips! ?

 

  • JIJ moet het met JOUW lichaam doen. Wat dus telt, is hoe jij daar zelf over denkt. Afvallen of aankomen moet vanuit jouw eigen intrinsieke motivatie Zeker als je het wil laten slagen. Doe je het toch meer voor anderen? De kans is groot dat je vroeg of laat tegen de lamp loopt en weer terug bij af bent.
  • Ben je niet tevreden met hoe je eruitziet? Je kunt er dan aan werken. Als je het maar voor jezelf doet. Dat kan enerzijds door je voeding en anderzijds door je training te optimaliseren. Ik help je daar graag bij. Ook spelen er andere zaken een rol en tijdens een try-out gaan we met die factoren gericht aan de slag.
  • Staat de persoon die je kritiek geeft wel of niet dichtbij je? Heeft de persoon daadwerkelijk het beste met je voor? Zeker wanneer iemand zijn negatieve mening aan je opdringt, zegt dat veel over de betreffende persoon. Zit die persoon zelf wel lekker in het vel?
  • Niemand wordt door iedereen leuk of mooi gevonden. Wat de ene persoon mooi vindt, kan iemand anders juist spuuglelijk vinden. Denk daar maar eens over na. Maakt dat het eigenlijk niet juist fijn? De wereld is anders ook maar zo zwart/wit.
  • Het staat voorop dat jij je goed voelt en lekker in je vel zit. Wanneer je dat niet bent, dan is er genoeg aan te doen. Onze deur staat open, wanneer je klaar bent om die verandering in gang te zetten.

Inschrijven try-out

Aanmelden    

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]