+31 6 14227133 [email protected]

Hoe help je iemand bij het afvallen? 6 handige tips!

Met mijn artikels wil ik je informeren. En natuurlijk wil ik uitleggen waarom beter trainen zo belangrijk is. Ik overtuig je graag met de ervaringen van anderen. Alleen hoe kan je iemand helpen bij het afvallen? Misschien ken je iemand in je directe kring die bezig is met gewichtsverlies. Jouw steun is dan extra belangrijk. Alleen hoe help je iemand, zonder dat je iemand daarbij belemmerd? Met andere woorden, wat zijn positieve manieren om anderen te helpen? Ik heb een aantal praktische tips op een rijtje gezet voor je!

Tip 1: Mee doen

Wanneer je in hetzelfde schuitje zit, kan je iemand enorm helpen. Betekent het dan ook dat je exact hetzelfde dieet moet volgen? Nee, zeker niet! Mee doen kan op allerlei manieren. Misschien wil je zelf ook wel gezonder gaan leven. Je kunt dan gerust mee trainen met de ander. Het werkt extra motiverend. Samen trainen is bovendien erg leuk. Houd alleen wel in de gaten dat de inspanning nagenoeg gelijk is. Het mag tenslotte niet ontmoedigend zijn voor de ander.

Tip 2: niet over afvallen beginnen

Je vriend, broer et cetera erop wijzen dat hij of zij moet afvallen, is niet zo verstandig. Iemand die er al mee gestart is, hoeft niet nóg eens te horen wat ze al weten. Hierbij ga ik er ook vanuit dat er voldoende intrinsieke motivatie is. Met andere woorden, motivatie vanuit de persoon zelf. Zeggen dat de ander dus moet afvallen, werkt vaak averechts. Het kan als kritiek worden ervaren. Push iemand dus niet. Ook al bedoel je het nog zo goed.

Tip 3: gezondheid boven uiterlijk

Misschien vraagt de persoon je om advies. Ook al zijn steeds meer mensen (godzijdank) tevreden met hun uiterlijk, is er nog steeds een grote groep die dat niet is. Ze vinden hun overgewicht lelijk. Afvallen omdat het lelijk is, is echter niet de juiste motivatie. Wijs iemand erop dat het eerder gaat om een gezondere leefstijl. Gezonder leven en lekker in het vel zitten, zijn belangrijkere motieven. Ook middels online coaching help ik mensen hierbij.

Tip 4: niet in verleiding brengen

Het is niet echt slim wanneer je een zak chips opentrekt in het bijzijn van iemand die wilt afvallen. Kook je toevallig voor hem of haar? Zorg er dan voor dat het gezond gerecht is wat aansluit op de voeding. Vertel dus niet over de grootte van de taart die je gister hebt gebakken. Leg snacks en snoep niet in het openbaar. Met andere woorden, breng de persoon waar het om gaat dus niet in de verleiding. Dat zou je zelf natuurlijk ook niet leuk vinden. Wil je iets leuks gaan doen? Nodig de persoon dan uit voor een ontspanningsmassage i.p.v. een uitgebreide bierproeverij.

Tip 5: interesse tonen

Ben je eigenlijk wel op de hoogte van het voedingspatroon van de persoon? Zorg dat je hier het een en ander over weet. Misschien is er wel wat veranderd. Wanneer je op de hoogte bent, kun je vragen wat er precies veranderd is. Check dan of iemand (nog) op de juiste weg zit, zonder dat je daarbij een oordeel klaar hebt. Een beetje inzicht in het plan van de persoon, kan jou helpen in het proces om te helpen.

Tip 6: geef complimenten

Iedereen krijgt graag een compliment. Steun geven bij het afvallen kan dus ook door het succes samen te vieren. Zegt de weegschaal dat iemand nog niet afgevallen is, maar zit een bepaalde broek al een stuk minder strak. Complimenteer iemand om dat laatste. Vier samen een klein feestje. Zo houd je de motivatie hoog. En dan heb je er zelf ook nog wat plezier van!

Invloed directe partner

Als directe partner heb je natuurlijk veel invloed op bepaalde gewoontes. Wanneer je dan niet voldoende steunt, is de kans groot dat het afvallen ook niet gaat lukken. Geef je partner dus de ruimte om af en toe stoom af te blazen. Afvallen kost tijd en is lang niet altijd makkelijk. Doe eens mee. Toon interesse. Motiveer je partner in plaats van hem of haar te bekritiseren. Geef oprechte complimenten. Vier (korte termijn) successen mee.

Begeleiding bij TrainBeter

Met TrainBeter heb ik veel mensen mogen helpen bij hun afvalproces. Niet alleen leert iemand alles over effectief trainen, er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het verbeteren van de leefstijl. Wanneer je weet dat iemand niet alleen verder komt, mag je mij gerust inschakelen. Je kunt ervoor kiezen om samen met de betreffende persoon mee te gaan naar het gratis adviesgesprek. Lijkt het je leuk om zelf ook te werken aan je gezondheid? Met de try-out actie kun je ervoor kiezen om lekker mee te trainen. Dat werkt natuurlijk extra motiverend. Bovendien wordt sporten met persoonlijke begeleiding dan nog voordeliger!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]