+31 6 14227133 [email protected]

Op onze Facebook pagina heb je gister een lekker tussendoortje gezien met magere yoghurt, aardbeien, frambozen, havermout en blauwe bessen. Nog niet gezien? Ga dan eerst even naar Facebook. Het is nog beter om blauwe bessen los te eten. Maar wat maakt de blauwe bessen nu juist zo gezond? Blauwe bessen zijn tegenwoordig erg populair, vanwege de vele positieve effecten op het lichaam. Ze worden zelfs als ”superfood” gezien en gebruikt. Dit is voeding met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten, welke ik apart zal toelichten.

 

blauwe bessen

1: WEINIG CALORIEËN IN BLAUWE BESSEN

Blauwe bessen bevatten zeer weinig calorieën en zijn van nature heel zoet. Combineren met suiker moet je dus vooral niet doen, om de positieve effecten te behouden. Ook zouden blauwe bessen vetcellen afbreken en voorkomen dat er nieuwe vetcellen ontstaan. Dit komt door een natuurlijke stof uit planten, genaamd polyfenolen. Je vindt dit ook terug in o.a. noten, groenten en zaden.

2: ANTIOXIDANTEN IN BLAUWE BESSEN:

Blauwe bessen hebben van de fruitsoorten misschien wel de hoogste concentratie aan antioxidanten. Zoals je misschien weet is de term ”antioxidanten” een verzamelnaam voor vitamine E en C, sporenelementen zoals seleen/zink en bioactieve stoffen zoals bètacaroteen. De antioxidanten beschermen je lichaam tegen allerlei agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Ze helpen beschadiging te voorkomen en werken preventief op lange termijn tegen hart- en vaatziekten. De belangrijkste antioxidant is ”anthocyaan”, de kleurstof die ervoor zorgt dat de bes blauw is.

3: BLAUWE BESSEN VERLAGEN DE BLOEDDRUK:

Een hoge bloeddruk onder normale omstandigheden is niet goed voor je gezondheid. Dagelijks een portie blauwe bessen, zou de bloeddruk kunnen verlagen. Bepaalde chemische stoffen ”flavonoïden” zouden de bloedvaten openen, waardoor er een verhoogde doorbloeding ontstaat en een verlaging van de bloeddruk. Door een verlaging van de bloeddruk, verkleint het risico op een hartaanval of beroerte.

4: BLAUWE BESSEN VERLAGEN CHOLESTEROL GEHALTE: 

Blauwe bessen bevatten een flinke hoeveelheid stoffen die je cholesterol verlagen. Een verhoogd cholesterol gehalte kan leiden tot slagaderverkalking. Wel is het goed te weten dat het HDL = High Density Lipoprotein (stofzuiger omdat ze cholesterol afvoeren), wat een gunstig effect heeft op je lichaam en het LDL = Low Density Lipoprotein (zet zich af in de binnenwand van slagaders), een ongunstig effect heeft op het lichaam. Geregeld blauwe bessen eten zou het LDL cholesterol gehalte moeten verlagen.

5: BLAUWE BESSEN ZIJN GOED VOOR HERSENEN:

De antioxidanten in blauwe bessen zouden voordelen hebben op de hersenen. Ze helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en bij het tegengaan van leeftijdsgebonden achteruitgang. En het heeft een positief effect op het cognitieve (denk) vermogen en op het geheugen.

BLAUWE BESSEN EN DE CONCLUSIE:

Blauwe bessen hebben meerdere positieve effecten op het lichaam en worden om deze reden dus niet voor niets als een ”superfood” gezien. Bovendien is dit een kleine greep uit de vele voordelen van blauwe bessen. Dus of je nu jong of oud bent, wilt afvallen of wilt aankomen, lekker aan de blauwe bessen gaan!


Wil je nog meer specifieke tips of heb je nog andere vragen?

Laat hieronder je reactie achter of neem contact met ons op!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]