Een doel stellen is gelukt. Top! Ik ben oprecht trots op je. Je bent goed nagegaan wat je echt wilt bereiken met het trainen en bent er ook daadwerkelijk mee bezig. Maar dan komt de volgende vraag: Hoe meet je een doel eigenlijk? Wat komt er allemaal kijken bij het meten van je doel? Met andere woorden, hoe zorg je er voor dat een doelstelling klopt? In de blog van vandaag vertel ik je daar graag meer over.
Doel meten
Het meten van je doel kan pas wanneer het gestelde doel te checken is in tijd, afstand, gewicht of een bepaald percentage. Het gaat dus om één specifiek doel. Wanneer je meerdere doelen tegelijkertijd hebt, is het erg lastig om je aandacht erbij te houden. Leg de lat dus niet te hoog voor jezelf. Enerzijds betekent dat natuurlijk dat een te moeilijk doel je alleen maar frustratie geeft. Anderzijds geeft een te laag gesteld doel je te weinig uitdaging. Een doel moet je dus uitdagen, maar je ook motiveren. Heb je hierbij hulp nodig? Vraag dan een gratis coachgesprek aan.
Een aantal eisen
Om erachter te komen hoe je het gestelde doel kunt meten, is het belangrijk dat het doel voldoet aan een aantal eisen. Je wilt het iedere training natuurlijk een beetje beter doen. Stel dus een doel welke voortkomt uit de voorgaande training(en). Misschien was het tempo in de vorige training te hoog en wil je de aankomende training de oefeningen met een lager tempo uitvoeren. Hieronder heb ik een aantal tips op een rijtje gezet. Ze gaan je helpen bij het stellen en het behalen van je doelen.
Tip 1: realistisch doel
Een doel moet realistisch zijn. Het gestelde doel moet tenslotte wel kunnen leiden tot een betere prestatie. Iemand die zichzelf het doel gesteld heeft om 10 kg af te vallen in 2 weken, heeft zich niet goed verdiept. Een meer realistischer doelstelling die ook zeker uitdagend is, is het verliezen van 5% vet in 10 weken. Met andere woorden: afvallen op een verantwoorde manier.
Ja, ik wil me aanmelden
Tip 2: korte termijn doel
Stel een kort termijn doel op (van één week tot een maand) om de situatie op kort termijn te beoordelen. Met de korte termijn doelen wordt de weg uitgestippeld naar het lange termijn doel (drie maanden tot een halfjaar). Misschien is het wel zo dat het korte termijn doel dat je had toch wat hoog gegrepen was. Het kan je inzicht geven of het lange termijn doel dan nog realistisch is. Werk dus in kleine stappen aan je doel. Met andere woorden: werk van doel naar doel.
Tip 3: prestatiedoel
Een prestatiedoel heeft met jou en met jou alleen te maken. Je hebt meer effect en plezier van prestatiedoelen, dan van resultaatdoelen. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van een persoonlijk record. Een prestatiedoel kan voor iedere training. Wanneer je het echt goed wilt aanpakken, schrijf je de verbeterde prestatie op.
Tip 4: gericht op succes
Een doel is gericht op succes. Een negatief doel is te veel gericht op falen. Benader je doel dus op een positieve manier. Je maakt het voor jezelf een stuk leuker wanneer je zegt dat je al 12 goede herhalingen kunt uitvoeren in plaats te zeggen dat je nog geen 15 herhalingen goed kunt uitvoeren. Het is een stukje mindset die belangrijk is voor het vasthouden van je motivatie!
Datum noteren
Noteer de datum voor het bereiken van het gestelde doel. Net zoals je ook herkent wanneer je een doel bereikt hebt. Het bereiken van een doel is leuk. Wanneer je het doel gehaald hebt, sla je deze goed op in het geheugen. Naderhand evalueer je de gestelde doelen. Laat andere mensen je ondersteunen, maar zeker niet beïnvloeden. Als laatste helpt het wanneer je zorgt voor een visuele ondersteuning. Bijvoorbeeld het bijhouden van een agenda.
Beter trainen
Beter trainen gaat niet alleen over een correcte trainingstechniek. Het gaat er ook over dat je leert om doelen te stellen en anders te kijken naar de training. Ik leer je graag om positief te zijn in het bereiken van je doel. Ook meet ik je progressie en kijk ik naar de feiten. Ik gebruik daar verschillende meetmethodes voor. Beter trainen is een proces (en een ontzettend leerzame ook ?) en elke week zet je een stapje dichter naar jouw einddoel. Hoe mooi is het wanneer je naast het opbouwen van spiermassa of het verliezen van een x-aantal kilo’s ook nog eens mega effectief leert trainen?
Tot slot!
En beste mensen, onthoud: een broek gaat niet zomaar losser zitten. Met andere woorden: een broek gaat niet zomaar zijn eigen leven leiden. Een weegschaal met getallen kan nogal eens gebreken hebben en biedt dus niet altijd een objectief beeld. Interesse in persoonlijke begeleiding? Meld je vandaag nog aan voor de try-out actie! Bekijk ook zeker eens enkele ervaringen van anderen om erachter te komen wat er mogelijk is. Beter trainen werkt voor de meeste mensen als een echte eye opener.