+31 6 14227133 [email protected]

Wil je graag starten met hardlopen? Of ben je al een poosje bezig, maar gaat het nog niet zoals je graag zou willen? Er zijn een aantal veelgemaakte (beginners) fouten, waar ik je in deze blogpost op wil wijzen. Alvast een korte introductie: veel mensen associĆ«ren afvallen met cardio- en hardlooptraining. Als je maar voldoende rondjes rent en jezelf maar lang genoeg uitput, dan zullen de kilo’s er vanzelf afvliegen. Helaas werkt ons lichaam niet zo. Sterker nog, steeds hetzelfde rondje lopen een aantal keren in de week, gaat je niet helpen om af te vallen. 

Fout 1: Geen warming-up doen

Meteen uit je werk gaan hardlopen zonder warming-up klinkt misschien als een goed plan. Je benen denken er de dag naderhand anders over. Zorg dat je een lichte warming-up doet die je voorbereid op de inspanning. De ademhaling past zich sneller aan. Je bent dus minder snel buiten adem en de doorbloeding in je spieren wordt geoptimaliseerd.

Fout 2: Negatief zijn

Het kan zijn dat je niet tevreden bent over hoe je loopt. Je tempo is niet goed, je techniek is niet goed, je balans is niet goed, je loopt te lang et cetera. In je hoofd noem je jezelf een dikke, trage of slome slak. Dit is niet echt bepaald motiverend. Stop er dus onmiddellijk mee! Het belemmerd je eigenlijk alleen maar. 

Fout 3: Doorlopen bij een blessure

Je denkt dat je blessures er misschien wel uitloopt. Forget it, hardlopen gaat je niet helpen om te herstellen. Bij blessures dus vooral niet (blijven) hardlopen. Je gebruikt bij het hardlopen meer spieren dan je denkt. En deze spieren werken met elkaar samen. Afhankelijk van de aard van de blessure kan krachttraining je helpen herstellen. 

Fout 4: Geen horloge meenemen

Je neemt misschien bewust geen horloge mee zodat je jezelf niet zorgen hoeft te maken over de statistieken. Toch wil je ook graag weten hoe ver je nog moet lopen, vergeet dus niet waarvoor een horloge nog meer handig is. Een goede sporthorloge hoeft niet eens duur te zijn.

Fout 5: Geen krachttraining doen

Je loopt ten slotte hard, dus krachttraining sla je over. Niet handig, want een goede core-stability training kan je hardloop prestaties aanzienlijk verbeteren. Denk aan samengestelde oefeningen waar de core een belangrijke rol speelt of specifieke core oefeningen, zoals de core press. Door de juiste oefeningen goed te leren uitvoeren, verbeterd je balans tijdens het lopen. Bovendien helpt meer beenkracht om makkelijker te versnellen. 

 

Inschrijven try-out

Aanmelden try-out 

Fout 6: Niks eten na je training

Mogelijk heb je geen honger na de training. Je denkt dat niet eten goed is om nog wat extra kilo’s te verliezen. Voeding helpt je echter herstellen. Zorg dus dat je de energievoorraad aanvult. Het is aan te bevelen dat je de koolhydraat voorraad binnen 2 uur weer aanvult.

Fout 7: Te veel en te snel lopen

Als het geen pijn doet, dan heb ik niet goed gelopen! Belangrijker is echter dat de belasting en belastbaarheid met elkaar in balans zijn. Zorg dus dat je loopt op een tempo dat je kunt volhouden. Het wordt makkelijker om vooruitgang te boeken en het lopen wordt ook nog eens leuker.

Fout 8: Geen rustdagen pakken

Je denkt dat rust voor watjes is. Dit is niet alleen dom, maar ook super slecht voor je lichaam. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen. In beweging blijven is goed, maar 7 dagen in de week hardlopen niet bepaald. Dit heet supercompensatie. Ik leg je hier laten graag meer over uit.

Fout 9: Te kleine schoenen dragen

Te kleine hardloopschoenen dragen omdat ze anders zo groot uitvallen, kan veel pijn veroorzaken op langere termijn. Het is verstandig om je voet in de lengte en breedte te laten opmeten als je verstandig wilt hardlopen. Hiervoor kun je het beste naar een schoenen speciaalzaak.

Fout 10: Jezelf vergelijken met anderen

Je kent het vast wel. Iemand loopt je voorbij en de moed zakt je in de schoenen. Je bent nog teveel bezig met hoe hard anderen lopen. Of je vind dat je mee moet doen aan een duurloop, omdat vrienden dit ook doen. Blijf dicht bij jezelf en vergelijk jezelf dus niet onnodig met anderen.

Starten met krachttraining

TrainBeter gaat je helpen met effectieve krachttraining. De nadruk wordt hierbij gelegd op de juiste houding en ademhaling bij de oefeningen. Door krachttraining kan de hardloopprestatie aanzienlijk verbeterd worden. Ik laat je graag zien hoe je het verantwoord aanpakt. Speciaal voor hardlopers die willen starten met krachttraining of er meer uit willen halen, heb ik een speciale try-out actie. Je krijgt 11 Personal training sessies (10 + 1 gratis) en profiteert van ruim 20% korting. Er gaat altijd een wereld voor mensen open wanneer ze erachter komen hoe ze zouden moeten trainen. Dat stimuleert en motiveert enorm. Bekijk ook zeker enkele ervaringen van mensen die je voorgingen. 

 

Inschrijven online coaching

Inschrijven

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]