+31 6 14227133 [email protected]

Vaak moe? 3 oorzaken uitgelegd + 8 tips

Moe zijn we allemaal wel eens. Maar wat als je bijna continu een moe gevoel hebt? We zijn allemaal druk met ons werk, school, de kinderen, hobby’s en ons sociale leven. Het leven kan soms flink energie vreten. Alleen is dat vele moe zijn te wijten aan een druk leven? Of zijn er mogelijk andere veroorzakers? In dit artikel ga ik in op enkele oorzaken van moe zijn en daarnaast geef ik een aantal handige tips om beter te slapen. Ik geef je er alvast een aantal ?

3 introductie tips om beter te slapen

Om beter te slapen helpt het je o.a. wanneer je het donker maakt in je kamer. Het licht heeft invloed op je slaap- en waakritme. Licht zorgt dus eigenlijk voor het aanmaken van waakhormonen. Verduister je kamer dus goed, ook in de zomer. Slaap je altijd bij een warme temperatuur? Niet doen! het advies is om juist te slapen bij een koele temperatuur (ongeveer 15 graden). Tijdens het slapen zakt je lichaamstemperatuur. Wanneer de temperatuur te hoog is in je kamer, dan koelt je lichaam minder gemakkelijk af. Als laatste introductie tip is het zaak dat je zorgt voor een vast slaapritme. Ga op vaste tijdens naar bed en sta op vaste tijden op. Probeer hier in de weekenden niet te veel vanaf te wijken. De hoeveelheid ijzer of foliumzuur wat je binnenkrijgt kan ook verschil maken. Verderop in het artikel meer erover. 

Je slaapkwaliteit

Of je goed slaapt, hangt van een aantal factoren af. Misschien slaap je erg oppervlakkig of word je wel eens wakker met rugpijn. Het gaat namelijk ook om de houding die je aanneemt tijdens je slaap. Daarnaast slaapt de een van nature rustiger dan de ander. Sommige mensen hebben last van slaapapneu. Waar het om gaat, is dat je slaappatroon qua lengte best goed kan zijn. Langer slapen hoeft dus niet altijd de oorzaak te zijn. Vraag jezelf eens af hoeveel uur je eigenlijk echt slaapt per nacht en hoe de kwaliteit is van je slaap. Verderop in de blogpost geef ik je een aantal tips om beter te slapen.

Je slaapuren

Ligt het niet aan de kwaliteit van je slaap? Natuurlijk kan een gebrek aan slaap een gevoel van moeheid veroorzaken. Iemand die korte nachten slaapt en er een onregelmatig slaappatroon op nahoudt, loopt meer risico. Tel de dagen bij elkaar op en je bouwt je tekort verder op, waardoor je op vreemde momenten moeheid ervaart.

Voedingstekorten

Ik ga ervan uit dat je gezond eet en drinkt. Ook dan kan voeding een verband hebben met een gevoel van (structurele) vermoeidheid. Het gaat dan om specifieke voedingsstoffen, waar mogelijk een tekort aan is. Je moet dan denken aan vitamine B12, vitamine D, ijzer of magnesium. Laat ik ijzer even als voorbeeld nemen. IJzer is een bestanddeel van hemoglobine. En hemoglobine is de rode kleurstof in rode bloedcellen. Zonder hemoglobine kan je lichaam geen zuurstof transporteren.

IJzerAanbieding bekijken

IJzertekort

Een tekort aan ijzer kan dus een mogelijke veroorzaker zijn van je vermoeidheid. Ben je wel eens duizelig of heb je last van een verminderde concentratie? Dat kan ook wijzen op een ijzertekort. Een laag hemoglobinegehalte kan ook veroorzaakt worden door een gebrek aan vitamine B12 of foliumzuur (vitamine B11). Wanneer je twijfelt over je ijzerinname, kun je het tekort snel opvullen in de vorm van een supplement. Om de opname van ijzer te stimuleren is het belangrijk dat je extra vitamine C binnenkrijgt.

FoliumzuurAanbieding bekijken

Hoeveel ijzer mag je dan hebben per dag?

Ik snap goed dat je niet exact uit je hoofd weet hoeveel ijzer je dagelijks mag hebben. Daarom geef ik je de juiste hoeveelheden hier nog even mee. Als volwassen man mag je 11 mg ijzer per dag hebben. Voor een volwassen vrouw gaat het om 15 mg ijzer per dag. Soms zijn er omstandigheden dat je meer nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je als vrouw borstvoeding geeft. Er geldt dan een hoeveelheid van 20 mg ijzer per dag.  

Beter slapen? 5 tips!

Tip 1: Ga meer sporten: maak tijd vrij om te sporten. Je voelt je er lekkerder door en het bevordert een betere nachtrust.

Tip 2: Zorg voor goed bedmateriaal: dat betekent dus niet alleen een goed bed. Maar ook een goed hoofdkussen, matras, beddengoed en dekbed. Je kunt dan op de manier liggen die bij je past. Denk aan zaken als je gewicht, lichaamsbouw en slaaphouding.

Tip 3: Stop met roken en minder alcohol: zowel roken als drank is slecht voor je slaapkwaliteit. Alcohol zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt (minder diep slapen).

*Bovenstaande tips hebben niet direct te maken met het slapen zelf. Daarom geef ik je nog een aantal tips die je kunt toepassen voor het slapengaan.   

Tip 4: Boek lezen: lezen werkt ontspannend. Het zorgt voor rust, waardoor je rustiger in slaap kunt vallen. Lees alleen geen zware of heftige verhalen, want hier kun je juist onrustig door slapen.

Tip 5: Richt je op je ademhaling: je maakt je hoofd leeg door je volledig te richten op je ademhaling. Probeer hierbij dus niet aan andere dingen te denken. Dit werkt bovendien erg ontspannend.

Ben je altijd moe en gaat dit gepaard met andere (niet bovengenoemde) symptomen? Ga niet voor eigen dokter spelen en ga altijd langs je huisarts. Misschien is er een andere oorzaak dat je heel vaak moe bent. Soms gaat het niet alleen om fysieke, maar ook om geestelijke klachten.  

Moe

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]