+31 6 14227133 [email protected]

7 tips om je koffie gezonder te maken!

Bakkie koffie en je kan er weer tegenaan. Koffiedrinken is voor veel mensen routine. Nederlanders drinken met zijn allen ook aardig wat koffie weg op een dag. Het drinken van koffie hoeft echt niet ongezond te zijn. Het heeft zelfs gunstige effecten. Zo kan het o.a. de kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe maak je de koffie gezonder? Met andere woorden, wat kan je doen om van deze positieve effecten te profiteren? Ik geef je in dit artikel 7 handige tips mee!

 

Aanmelden try-out 

Overschot aan cafeïne

Wanneer je te veel koffiedrinkt, werkt het negatief op je lichaam. Een overschot aan cafeïne kan bijvoorbeeld angst, hoofdpijn en rusteloosheid veroorzaken. Daarom wordt geadviseerd om maximaal 4 à 5 kopjes koffie per dag te drinken. Dit is gelijk aan een hoeveelheid van 400 mg cafeïne. Met thee en andere energieleverende dranken krijg je ook al cafeïne binnen.

Cacao toevoegen

Cacao is rijk aan gezonde vetten en bevat bovendien veel antioxidanten. Koffie wordt daardoor gezonder en het krijgt meer smaak. In het volgende kopje leg ik uit wat antioxidanten zijn. Je kunt bijvoorbeeld de koffie aanvullen met een stukje pure chocolade (80% cacao). Roer een beetje en je hebt een heerlijke gezonde koffie. Let alleen wel: de koffie bevat wel wat meer calorieën.

Rol van antioxidanten

Antioxidanten vervullen een essentiële rol bij het vormen van monoxide en stikstof. Stikstof is net als zuurstof een natuurlijk gas en komt voor in de lucht. Stikstofmonoxide zorgt voor het wijder openstaan van bloedvaten, waardoor ze meer ontspannen. De naam ‘’antioxidanten’’ is eigenlijk een verzamelnaam voor de vitamines E en C, spoorelementen en bioactieve stoffen. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen beschadigingen en vrije radicalen. Dat laatste zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanrichten aan weefsels en cellen.

Specerijen toevoegen

Gember is een goede smaakmaker. Het zit vol antioxidanten en het stimuleert je spijsvertering. Gember helpt ook tegen klachten aan je maag. Wanneer gember niet sterk genoeg is voor je, kun je gebruikmaken van cayennepeper. De koffie krijgt dan wat meer pit. Kijk gerust eens welke specerijen je thuis in de kast hebt staan. Hoewel ik je wel afraad om frietkruiden in je koffie te doen! ?

Kokos- en hazelnootolie   

Kokos! Zelf ben ik er grote fan van. Kokosolie is rijk aan goede vetten. Weliswaar zorgt het voor extra calorieën. Kokos is vol van smaak en heeft weefselopbouwende kenmerken die belangrijk zijn bij de opbouw van spiermassa. Hazelnootolie lijkt in dat opzicht op kokosolie. Het suikergehalte is alleen hoger, dus genoeg reden om er niet te veel van te gebruiken.

Kaneel of vanille

Kaneel is een goede toevoeging wanneer je koffie zoeter wilt maken. Het helpt o.a. om je bloedsuikerspiegel te laten dalen. Wanneer je net gegeten hebt, heb je minder snel last van een suikerboost. Kaneel bevat net als gember en pure chocolade, behoorlijk wat antioxidanten. Een andere smaakmaker is vanille. Met een paar druppels vanille kan je koffie al zoeter maken. Ik raad je wel aan te kiezen voor goede extracten met een hoge vanille kwaliteit.

Geen suikers

Koffie wordt nog veel te vaak aangevuld met suikers. Suiker levert geen nuttige voedingsstoffen. Hoewel het geen directe dikmaker is, kun je er beter niet teveel van binnenkrijgen. Vooral snelle suikers wekken je eetlust op. En ze geven nauwelijks een gevoel van verzadiging. Met andere woorden, je eet er snel teveel van.

Geen kunstmatige koffiemelk

Over suikers gesproken. In koffiemelk zitten veel suikers en vetten. Doe je toch graag melk in je koffie? In dat geval kun je er beter een toefje melk in je koffie doen. In de voorgaande tips heb je al andere producten gezien die je aan de koffie kunt toevoegen.

Op tijd stoppen

Je weet nu hoe je de koffie gezonder kunt maken. Omdat je dat graag zo wilt houden, zal je op tijd moeten stoppen met koffiedrinken. De cafeïne in koffie werkt over het algemeen vrij lang door. Wanneer je dus te lang koffie blijft doordrinken, kan het je slaap negatief beïnvloeden. Mijn advies? Drink na 16:00 uur in ieder geval geen koffie meer. 

TrainBeter methode

Trainen volgens de TrainBeter methode houdt in dat je niet vastzit aan een streng dieet. Je moet gewoon kunnen genieten van het leven en dus ook van een hapje en een drankje. Met andere woorden, je kunt best bourgondisch leven en alsnog resultaat halen. Wil je graag het maximale uit je training halen? Meld je dan aan voor de try-out. In 10 sessies tegen gereduceerd tarief (+ 1 sessie gratis) ga ik jou allerlei handige trainings- en voedingstips geven!

Ja, ik wil beter trainen  

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]