+31 6 14227133 [email protected]

4 enorme voordelen van een sterke buik (sixpack is niet nodig)

Buikspieren zijn ontzettend belangrijk, omdat ze betrokken zijn bij heel veel bewegingen. De buik vormt het centrum van je kracht. Een sterke buik heeft meerdere voordelen. In dit artikel vertel ik je meer over die voordelen. Laat duidelijk zijn, een sterke buik hoeft niet direct geassocieerd te worden met een sixpack.

Ontevreden over buik

Veel mensen zijn ontevreden over hun buik. Sommigen houden het T-shirt daarom liever aan. Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd om een sixpack te ontwikkelen. De belangrijkste factor is hier namelijk een laag vetpercentage. Of je het shirt liever aanhoudt al dan niet, voor iedereen is het mogelijk om een sterke buik te ontwikkelen.

Sneller klachten

Wanneer je buikspieren niet of nauwelijks ontwikkeld zijn, kan dat voor problemen zorgen. Je lichaam compenseert in dat geval door andere spieren aan te spannen. Gewrichten en botten kunnen daardoor zwaarder belast worden. Klachten aan nek, bekken en rug ontstaan bij minder ontwikkelde buikspieren een stuk sneller. Een sterke buik helpt die problemen te voorkomen.

Efficiëntere ademhaling

Buikspieren hebben een belangrijke rol bij de ademhaling. Ze helpen je middenrif strak samen te trekken. De rechte- en dwarse buikspieren zorgen o.a. voor de opwaartse druk. De buikspieren drukken dan als het ware lucht uit je longen. Beter ontwikkelde buikspieren helpen zowel de fysieke prestatie, het uithoudingsvermogen en lichamelijk herstel. Een efficiëntere manier van ademhalen is mogelijk door sterkere buikspieren. Specifieke buikademhalingsoefeningen kunnen je helpen om de ademhaling beter te controleren. Dat kan ook helpen bij stress.

Stabiele romp

Bewegingen in de armen en benen zullen sterker zijn wanneer de rompspieren sterker zijn. Sterke rompspieren dragen bij aan een goede en rechtopstaande houding. Daarmee is de kans op blessures kleiner. De rompspieren (core unit) stabiliseren je wervelkolom vanaf het bekken tot aan de nek en schouders. Bewegingen beginnen vanuit de core unit. Dat betekent dat de core spieren moeten aanspannen om te zorgen voor stabiliteit in je lichaam. Sterke buikspieren helpen de rugspieren te ondersteunen. Dit zijn belangrijke kernen van je lichaam. De coördinatie tussen beide groepen helpt schade te voorkomen.

Onder- en bovenlichaam stabiliseren

Bij een activiteit als zwemmen is een goede coördinatie van het onder- en bovenlichaam nodig. Je kunt daardoor verschillende spiergroepen betrekken bij de beweging. Buikspieren ondersteunen de bovenste lijn van je lichaam en controleren de ondersteunende bewegingen van zowel armen als benen. Een sterke buik helpt de spiercoördinatie te verbeteren.

Sixpack als doel?

Een sixpack is geen noodzaak om een sterke buik te ontwikkelen. Wil je toch graag een blokjesbuik? Het is dan zaak je vetpercentage te verlagen. Voor mannen geldt dan 10% of minder. Bij vrouwen is dit een percentage van 14% of minder. Het vet raak je kwijt door gezonde voeding, effectieve krachttraining en cardiotraining. Continu buikspieroefeningen doen is niet de manier om dat vet kwijt te raken.

Iedereen sterke buikspieren

Zijn sterke buikspieren wel voor jou weggelegd? Jazeker! De ‘’gewone’’ Nederlander heeft veel baat bij sterkere buikspieren. Ze helpen bijvoorbeeld wanneer je iets zwaars moet tillen. Of denk aan het maken van een niet natuurlijke beweging. Een sterkere buik zorgt ervoor dat je lichaam in zijn geheel sterker is. Ook wanneer je niet aan het sporten bent!

Start met planken

Een oefening waarbij het spierkorset rondom je wervelkolom sterker wordt, is de plank. Je steunt hierbij op de tenen en onderarmen. Houd de ellebogen recht onder je schouders en de voeten op heupbreedte. De rest van je lichaam is vrij van de grond. Je lichaam bevindt zich in één rechte lijn. Kijk recht naar beneden en zorg voor voldoende druk op je buikspieren. Zijn je billen te laag? Er komt dan veel druk op de onderrug te staan. Span dus tijdens het planken ook de bil- en bekkenbodemspieren aan.

[do_widget id=grw_widget-2]

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten.

12 + 4 =

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]