+31 6 14227133 [email protected]

Trainen met dumbells: de 6 belangrijkste voordelen

Trainen met dumbells gebeurt maar zat in de sportschool. Toch voelt een grote groep zich niet aangetrokken tot het gebruik van dumbells. Natuurlijk staan alle sportscholen vol met allerlei apparaten om de spieren te verstevigen. Alleen ik raad je aan de dumbells zeker niet links te laten liggen. Waarom dat zo is, leg ik je aan de hand van dit artikel uit. Tijdens de coachsessies van mijn cliƫnten leg ik uit hoe er optimaal gebruik kan worden gemaakt van dumbells. Hieronder geef ik je alvast de 6 belangrijkste voordelen van het trainen met dumbells.

Waarom dumbells?

Allereerst is het voordeel van de dumbell dat hij een stuk voordeliger is om aan te schaffen. Dat had je ongetwijfeld zelf ook wel kunnen bedenken. Naast dat ze niet al te prijzig zijn, zijn dumbells veelzijdig en vrij gemakkelijk te gebruiken. Ze nemen ook helemaal niet veel ruimte in beslag. Er zijn losse dumbells verkrijgbaar, maar bijvoorbeeld ook verstelbare dumbells. Laat ik maar snel inhoudelijk ingaan op de voordelen van dumbells waar jij vast meer nieuwsgierig naar bent! ?

Lichaam in balans

Met dumbells dwing je het lichaam om zo goed als gelijke inspanning te verrichten aan beide kanten. Bovendien is het voordeel dat je de spieren met dumbells onafhankelijk van elkaar kunt trainen. Door te trainen met dumbells kom je sneller achter een krachtsverschil. En geloof me, dat is er bij nagenoeg iedereen. Alle spieren kunnen met dumbells versterkt worden, zonder dat compenseren met de sterke zijde heel makkelijk is. Zo kunnen dumbells voor elk doel worden gebruikt.

Complete training

Met dumbells heb je de mogelijkheid om heel het lichaam te trainen. Ofwel voor een full body training te zorgen. Je kunt je dan wel voorstellen dat er met dumbells ook een grote veelzijdigheid is in oefeningen. Een training is dus nooit saai, mits je weet hoe je oefeningen opbouwt en intensiveert. De dumbells zijn natuurlijk staand, maar ook zittend en liggend te gebruiken. Tijdens de try-out laat ik jou zien hoe je het optimale uit de training haalt!

 

Aanmelden try-out 

Bewegingsbereik vergroten   

Dumbells zijn ideaal om het bewegingsbereik (ROM = Range of Motion) te vergroten. Wanneer je bijvoorbeeld gaat bankdrukken met een barbell (stang) dan is er een vast bewegingsbereik. De stang kan namelijk maar beperkt zakken. Met dumbells kan daarentegen dieper gezakt worden. En dus kan er ook meer gevarieerd worden. Spieren worden op die manier extra gestimuleerd. Een combinatie van het gebruik van de barbell om te bankdrukken en losse dumbells voor een chest press raad ik daarom aan.

Veilig trainen

Wil je graag wat zwaarder trainen, maar ben je alleen? Een barbell kan je op sommige momenten laten stikken. Denk bijvoorbeeld aan het bandrukken van het vorige kopje. Wanneer het gewicht te zwaar is, kan je het Spaans benauwd krijgen. Een barbell heb je dichter bij je lichaam, aangezien het een geheel is. Dumbells kan je makkelijker laten vallen wanneer dat echt nodig zou zijn. Ik raad te allen tijde aan om te trainen met passend gewicht. Belasting en belastbaarheid zijn dus in balans.

Spieren worden slimmer

Een beweging is op een toestel vaak beperkt. Het gaat veelal om statische, op-en-neer gaande en links/rechtse bewegingen. Wanneer je net begint met krachttraining is dat handig. Je kunt de oefening optimaliseren in de uitvoering. Trainen met toestellen wordt echter saaier wanneer je meer ervaring hebt. Dumbells effectief gebruiken betekent spieren trainen in meerdere dimensies tegelijkertijd. Een training is dan makkelijker uit te bouwen en daagt je bovendien meer uit!

Stabiliteit verbeteren

Bij veel oefeningen met dumbells zal het lichaam meer moeten stabiliseren. Zeker wanneer je links en rechts apart van elkaar traint. Het gevolg is meer spiervezels activatie en dat is weer gunstig voor spiergroei. En nog steeds is dat een belangrijk doel voor veel sportschool bezoekers. Het bewaren van de balans is bij het trainen met dumbells vaak wat lastiger. Spieren worden dan vaak extra belast om de stabiliteit te handhaven.

 

Inschrijven online coaching

Persoonlijke begeleiding

De impact van een training staat of valt met de trainingstechniek. Het overgrote deel van de mensen traint onjuist. Daardoor kunnen op den duur zelfs vervelende blessures ontstaan. Met TrainBeter help ik mensen om effectief te trainen. Ik leer middels houding en ademhaling hoe je voor optimale spierversteviging kunt zorgen. Daar hoort o.a. het gebruik van dumbells bij. Niet alleen leer je precies hoe je dumbells juist gebruikt, maar bijvoorbeeld ook wat er allemaal mogelijk is qua oefeningen.

Inschrijven

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]