+31 6 14227133 [email protected]

Is een lange training beter dan een korte training?

Een lange training levert op de lange termijn meer resultaat op dan een korte training. Althans, dat wordt door veel mensen gedacht. Het gevolg is dat fanatiekelingen zolang mogelijk en zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de sportschool. Je kent zelf ongetwijfeld wel iemand die altijd in de sportschool aan het trainen is. En dat misschien wel 1,5 uur aan een stuk. In dit artikel ga ik in op de vraag of een lange training ook echt beter is dan een korte training. Hoe zit het precies? Tijd om er eens wat meer over te ontdekken.

Spiermassa opbouwen

Laat ik als voorbeeld het opbouwen van spiermassa nemen. Moet je een lange training doen om spiermassa op te bouwen? Het antwoord daarop is nee. Het is zelfs zo dat je lichaam beter hersteld na een korte training. En juist herstel is ontzettend belangrijk voor de opbouw van spieren. Verloopt het herstel snel en efficiƫnt? Het resultaat is dan beter. Tijdens de training neemt het testosterongehalte toe. Testosteron is een belangrijk hormoon.

 

Inschrijven online coaching

” Sporten is een stuk leuker zo, en goed vol te houden ” – Isabelle Antonissen (Google review)

Inschrijven

Anabool en katabool

Het stimuleert o.a. de opbouw van spierweefsel. En door het doen van krachttraining stimuleer je de aanmaak van testosteron. Nu je dit weet is het ook goed om het verschil te weten tussen anabole en katabole processen in je lichaam. De anabole processen zorgen namelijk voor meer spiermassa en anderzijds minder vet. Katabole processen zorgen daarentegen voor de verbranding van spierweefsel zodat er energie wordt vrijgemaakt op een kort termijn.

Voeding en slaap

Wat je dus eigenlijk wilt, is je lichaam in een anabole staat brengen. Met het eten van voldoende complexe koolhydraten en eiwitten kun je daarvoor zorgen. Slaap is overigens ook erg belangrijk. Nu je weet wat een katabole staat is, vraag je jezelf wellicht af of dat dan slecht is. Het antwoord is nee. Sterker nog, het moet wanneer je aan het trainen bent. Je lichaam heeft dan direct energie nodig. Een deel van het glycogeen wat in de spieren opgeslagen is, wordt dan verbrand. Het verliezen van spiermassa gaat dus geleidelijk.

Max 60 minuten

Eigenlijk wil je zoveel mogelijk voorkomen dat de productie van testosteron rond het trainingsmoment afneemt. En om die reden zou krachttraining dus niet langer dan 45-60 minuten moeten duren. Deze trainingsomvang maakt het mogelijk om de spieren optimaal te belasten. En gelijktijdig een optimale productie van testosteron te houden. Bovendien weegt cortisol (stress hormoon) na die periode zwaarder mee. En juist dat hormoon breekt spieren af.

Cortisol en oestrogeen

Met andere woorden, testosteron brengt je lichaam eerder in een anabole toestand. En cortisol en oestrogeen brengt je lichaam eerder in de katabole toestand. Grotendeels wordt de verdeling van anabool en katabool bepaald door je hormonen. Toch kan je slim inspelen op de omvang van de trainingen nu je het bovenstaande hebt gelezen.

Andere voordelen

Inmiddels weet je dat een kortere training gunstiger is voor het aanmaken van testosteron. Er zijn daarnaast nog andere voordelen. Denk o.a. aan de mentale toestand. Hele lange trainingen worden saai nietwaar?! Door korter te trainen kan je ook vaker trainen. En bovendien houd je het trainen dan leuker. Train je meerdere keren per week? Ga in dat geval splitten.  

Effectief trainen

Let wel: voor maximaal resultaat is het belangrijk dat je effectief traint. Je kunt nog zo kort of lang trainen, het is wel zaak dat je traint met goede impact. Wanneer jij wilt leren hoe je het optimale uit de training haalt, is de try-out op jouw lijf geschreven. Tijdens deze reeks leer je de juiste techniek achter krachtoefeningen. Hierbij ga ik o.a. in op de correcte houding en ademhaling. Ben jij klaar om met minder training meer resultaat te halen? Start vandaag nog een persoonlijk train-beter traject.

 

” Ik heb veel meer energie, ik voel me zelfverzekerder en ik val af ” – Michelle Sonneveld (Google review)

Aanmelden try-out 

Vond je dit een interessant artikel of wil je aanmelden voor een van mijn programma’s?

Plaats dan hieronder je reactie en ik probeer dezelfde dag nog te reageren! ? 

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]