+31 6 14227133 [email protected]

Bij eetgedrag denk je al snel aan eetbuien. Iedereen heeft hier wel eens last van. De welbekende en beruchte eetbui is de belangrijkste oorzaak van het mislukken van een dieet, omdat je na een eetbui totaal niet meer gemotiveerd bent om de draad weer op te pakken. Je verlies het vertrouwen in jezelf en vaak blijf je na een eetbui zitten met een schuldgevoel en misschien zelfs het gevoel dat je gefaald hebt.

Ik heb een aantal praktische tips op een rijtje gezet voor je. Deze tips gaan er niet voor zorgen dat je geen eetbuien meer hebt, maar helpen je om ze tegen te gaan. Je kunt er zelf vast een aantal verzinnen. Of ze allemaal voor jou werken, mag je onder aan deze blog laten weten 🙂

 

eetgedrag

1: BOODSCHAPPEN DOEN OP EEN VOLLE MAAG

Boodschappen doen met een lege maag, kan voor problemen zorgen. Doe dat dus niet, zodat je minder minder snel in de verleiding komt om ongezonde producten te kopen. Maak voordat je boodschappen doet, thuis een lijstje en houd je daar strikt aan. Je weet dan beter wat je wel en vooral niet nodig hebt. Klinkt dit standaard? Ja, maar heb jij het al eens écht geprobeerd? Het beïnvloed je eetgedrag op een positieve manier.

2: KLEINE HAPJES NEMEN VERMIJDEN

Heel even aan de verleiding toegeven, kan het risico op een volledige eetbui vergroten. Je maakt het jezelf dus onnodig moeilijk. Het punt is om juist niet toe te geven aan een intens verlangen om troost te zoeken in suikerrijk en vetrijk voedsel. In veel gevallen kan het helpen om 5 eetmomenten op een dag te hebben. Je verspreid je energiebehoefte en hebt meer het gevoel verzadigd te zijn. Vooral belangrijk is de totale hoeveelheid energie dat je lichaam krijgt door voeding gedurende de hele dag. Dit moet zijn afgestemd op jou als individu. Hoe je uiteindelijk aan je totale hoeveelheid komt (3 of 5 eetmomenten), maakt niet mega veel uit.

3: OP EEN VASTE PLEK ETEN POSITIEF VOOR JE EETGEDRAG

Veel mensen eten op wisselende plekken, terwijl dat dit misschien nergens voor nodig is. Met een vaste plek, wordt aan tafel bedoelt en dus niet staand of liggend op de bank of elders. Het komt nog te vaak voor dat mensen meteen neerploffen op de bank. Dit is niet verstandig en ook niet gezellig. Ontbijt, lunch en dineer dus gewoon aan tafel, als het even kan. Dit blijkt een positief effect te hebben op je eetgedrag.

4: DE TIJD NEMEN OM TE ETEN

De tijd nemen om te eten is voor het controleren van het eetgedrag enorm belangrijk. Vermijd televisie kijken of welke andere manier van ontspanning, als je gaat eten. Eten werkt op zichzelf al enorm ontspannend, mits je de tijd neemt ervoor. Wanneer je op tijd weg moet, eet je gewoon wat eerder. Dit is beter voor je eetgedrag.

5: KOOK WAT NODIG IS

Zet geen pannen en schalen op tafel, maar schep de borden op in de keuken. En je kunt er nog iets moois van maken ook! Als je toch de pan op tafel zet, zorg dan dat je het zoveel mogelijk heb afgestemd op hoeveelheid. Ik heb het dan vooral over de avondmaaltijd. Als je veel traint, kan het handig zijn om je maaltijden alvast klaar te maken. Zowel voor het afvallen als het zwaarder worden, is het belangrijk dat je weet hoeveel je nodig hebt. Met deze tip verbeter je het eetgedrag.

6: PAS VAN TAFEL ALS JE KLAAR BENT

Je lacht er nu vast om, maar toch stel ik je de vraag: hoe vaak ga jij van tafel om in je telefoon te kijken of iets anders te doen? Lekker laten liggen die telefoon, je ”facebook vrienden” komen later wel. Gewoon lekker eten en daarna kun je de laatste nieuwtjes op facebook gaan bekijken.

7: AFLEIDING ZOEKEN

Ga een wandeling maken met je (schoon)moeder bijvoorbeeld. Kies voor de dingen waarbij je daadwerkelijk actief bent. Bij het inactief zijn, geef je een stuk eerder toe. Maak dus de keuze voor dingen die totaal niks met eten te maken hebben. Wanneer je je zinnen verzet en je concentreert je op andere dingen dan eten, zul je merken dat in heel veel gevallen de ”eetbui trigger” verdwenen is. Kortom: een kort moment van zelfcontrole gecombineerd met afleiding zoeken, vormt een belangrijke sleutel om eetbuien te voorkomen.

8: HOUVAST

Bovenstaande tips zijn weliswaar herkenbaar, maar voor de meesten lastig om in de praktijk te brengen. Wat mensen kan helpen, is een houvast. Door op te schrijven wat en wanneer je eet, heb je meer toezicht op je voeding in het geheel. Veelal helpt een dagboekje, echter kan een specifiek voedingsschema je ook goed helpen. Merk jij dat je echt een houvast nodig hebt om eetbuiten de baas te zijn? TrainBeter kan jouw voedingsplan op maat maken, waardoor je altijd en overal kunt zien, welke voeding en in welke hoeveelheid je het moet gebruiken. Daarnaast is regelmatig op effectieve wijze trainen, nodig om het gewicht te beheersen. Bij TrainBeter krijg je alle handvatten die je gaan helpen om op effectieve wijze te trainen en optimaal resultaat te halen.

 

Wil je nog meer specifieke tips of heb je nog andere vragen?

Laat hieronder je reactie achter of neem contact met ons op!

Beter resultaat van je trainingen?

Meld je hier gratis aan om het e-book effectiever trainen te ontvangen.

[mc4wp_form id=”1548″]